Hopp til hovedinnhold

Besøkte grønnsaksbønder i Stokke

Jordbruk er viktig i Vestfold og Telemark, og koronapandemien har hatt store konsekvenser. – Jeg er imponert over hvordan bransjen turte å satse da alt var usikkert, sa Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen i dag.

09.09.2020

I dag kom Kronprins Haakon på besøk til et grønnsakspakkeri og to gårder i Stokke. Han ønsket å høre hvordan landbruksnæringen har opplevd koronasituasjonen.

– Det har vært veldig spennende, sa Kronprins Haakon på et avsluttende pressemøte i ettermiddag.

Edvard Freberg på Vølen gård orienterer Kronprinsen om bruk av GPS på traktor – en metode som letter arbeidet for den som kjører. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

– Jeg er imponert over hvordan bransjen turte å satse selv om mye var usikkert i mars og april. De klarte å løse utfordringene underveis, og nå virker det heldigvis som om salget av mange produkter har gått bra. Men vi må ta høyde for at det kanskje ikke har kommet alle i bransjen til gode, understreket Kronprinsen.

Mangel på arbeidskraft

Kronprins Haakon ankom Sandefjord med Kongeskipet Norge, og fra Sandefjord havn gikk turen til Bjertnæs & Hoel grønnsakspakkeri på Borgeskogen.

Hos Bjertnæs & Hoel dyrkes det salat og poteter. Åsmund Bjertnes fortalte Kronprinsen om bedriften og hvordan pandemien har påvirket dem. 

Henrik Hoel orienterte om det nye grønnsakspakkeriet som åpnet i juni 2020. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Familiebedriften har ansatte fra flere land, ikke minst kommer mange arbeidere fra Polen og Vietnam. Rett før salaten skulle i jorda i mars, stengte grensene og bedriften måtte erstatte halve arbeidsstyrken. Men mange av de faste sesongarbeidere fra Polen nådde fram. De kom seg raskt på fly, gikk i karantene - og kom tidsnok til å få plantet salaten.

Kronprins Haakon fikk en omvisning i grønnsakspakkeriet. Der fortalte Mart Kamping om produksjonen av poteter, og hvordan de blir vasket, polert og sortert før pakking.

Oppsving for lokal mat

Ute på et jorde i Stokke ventet grønnsaksprodusent Per Erik Rosnes. Bonden dyrker økologisk både rødbeter, gulrot, kål, grønnkål, brokkoli, sellerirot, kålrot, pastinakk, poteter, squash, løk og purre, og innhøstingen er i full gang. 

Per Erik Rosnes viste fram det brede spekteret av grønnsaker som han dyrker. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Også her hadde det å skaffe nok folk bydd på store utfordringer, kunne Rosnes fortelle. Men parallelt har det også blitt større oppmerksomhet på kortreist mat - på det vi kan dyrke selv i Norge og ikke må importere. 

 De polske sesongarbeiderne Pawel Myrzin og Marek Glab har deltatt i grønnsaksproduksjonen i 20 år. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Kronprinsen fikk også en omvisning på Vølen gård av Ane Hjertland Holt og Edvard Freberg. Ekteparet ga et innblikk i utfordringer under pandemien og innsatsen som legges ned for å sikre trygg og god mat til forbrukerne.

 Vølen gård har hovedvekt på produksjon av asparges. Ane Hjetland Holt og Edvard Freberg fortalte om gården og hvordan Covid-19 har påvirket dem. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

 

Besøket ble avsluttet i hagen på Vølen, der Kronprins Haakon fikk møte flere representanter for landbruksnæringen i Vestfold og Telemark. Kronprins Haakon sa seg imponert over høy kompetanse og yrkesstolthet der det er stort fokus på kvalitet og utvikling. 

Vestfold og Grenland er størst i Norge i antall dekar grønnsaker. 20 prosent av Vestfolds areal er dyrket mark.

Videre mot Flekkefjord

Etter besøkene i Stokke vendte Kronprinsen tilbake til Kongeskipet som lå ved kai i Sandefjord. Nå går turen videre til Flekkefjord i Agder.

Kongeskipet i Sandefjord havn. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

I løpet av to uker besøker Kronprins Haakon seks fylker langs kysten for å møte mennesker og miljøer, lytte til deres erfaringer og lære om utfordringene de har møtt etter at pandemien traff landet i mars.

Turen startet tirsdag med besøk til Indre Østfold.

Besøkte teststasjon for koronasmitte 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook