Hopp til hovedinnhold

Kronprinsparet i Kristiansund

Norges utdanninginstitusjoner er i stor grad påvirket av koronapandemien. Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen besøkte i dag Allanengen barneskole i Kristiansund.

15.09.2020

Kronprinsparet ble møtt av barn og flagg da de ankom Allanengen barneskole i formiddag. Et halvt år har gått siden elever og lærere ble sendt hjem til hjemmeskole og hjemmekontor. Nå stod halve skolen oppstilt i skolegården i sine grupper (kohorter).

Kronprinsparet møter barn ved Allanengen skole som står gruppevis i skolegården. Foto: Berit Roald / NTB

Rektor Elin L. Lyngstad ledsaget Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit til «Pusterommet» hvor de møtte fem barn og tre kontaktlærere. Samtalen handlet om integrering og barnas skolehverdag under pandemien.

Fra hjemmeskole til ny skolehverdag

Sentrumsskolen har rundt 250 elever og 26 lærere. De har vært gjennom det alle skoler og elever har opplevd det siste halvåret – med hjemmeskole til å begynne med, og nå strenge smitteverntiltak.

Fra Allanengen barneskole gikk turen videre til fots til det nye Studenthuset i Kristiansund. Kronprins Haakon fikk vite mer om de nye planene for Campus Kristiansund, samarbeidet mellom skoler og NAV – og hvordan koronakrisen har snudd opp ned på studentenes hverdag.

Det har vært stengte lokaler og nettundervisning. Åpningen av Studenthuset ble utsatt til i høst. Fadderuke var bare på fire dager og alkoholfri. Studenter som tar marin logistikk, barnehageutdanning, psykisk helse og rus, industrimaling og offiserutdanning delte sine tanker om framtidige studier og jobb i lys av covid-19. Noen måtte reise hjem fra studier i utlandet.

Besøkte kulturhus og teststasjon

Kulturlivet har også blitt hardt rammet det siste halvåret. Utenfor kulturhuset Festiviteten ble Kronprins Haakon møtt av operasjef Line Andresen og ungdommer som danset i sydvest til Bjelleklangs «Gummihatt».

Kronprins Haakon blir ønsket velkommen til kulturhuset Festiviteten av dansende ungdommer i sydvest. Foto: Berit Roald / NTB

Inne fikk han orienteringer om Operaen i Kristiansund og om kulturskolen – og det nære samarbeidet dem imellom. Operasanger Ole Andreas Silseth sang «Vårsøg» og «'O sole mio» og snakket om hvordan pandemien har påvirket han som utøvende kunstner og frilanser – og gleden over å kunne begynne å jobbe igjen.

Kronprinsesse Mette-Marit snakker med barnehagebarn ved innledningen av besøket i Kristiansund. Foto: Berit Roald / NTB

Kronprinsparet ankom Kristiansund med Kongeskipet Norge klokken 10 i dag. På kaien stod syngende barnehagebarn. Rådhuset og informasjon om bærekraftsfylket Møre og Romsdal var første post på programmet under dagens besøk. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit gikk også innom kommunens teststasjon for covid-19.

Kronprinsparet sammen med ordfører Kjell Neergaard ved kommunens teststasjon for covid-19. Foto: Berit Roald / NTB

Reiser videre til Florø

Besøket i Kristiansund er en del av en større reise, der Kronprinsen besøker møter mennesker og miljøer for å lytte til deres erfaringer, og lære om utfordringene de har hatt i møte med pandemien.

I forrige uke besøkte Kronprinsen Askim, Rygge, Stokke og Flekkefjord. I morgen går turen videre til Florø med frivillighet som tema. Reisen avsluttes torsdag i Stavanger og med hovedtemaet «olje- og energisektoren».

Reisen foregår med Kongeskipet Norge. Ved kaien i Kristiansund ble Kronprinsparet møtt av fylkesmann Rigmor Brøste, ordfører Kjell Neergaard og politimester Ingar Bøen. Foto: Berit Roald / NTB

 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook