Hopp til hovedinnhold

Møte med olje- og energinæringen

Olje og energi sysselsetter over 40 000 i Rogaland, og pandemien har berørt næringen på mange måter. Kronprinsparet besøkte Stavanger for å lytte til erfaringene de har gjort seg og hvordan de ser på framtiden. 

17.09.2020

Kongeskipet ankret opp i Stavanger og sjaluppen tok Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen inn til bryggen ved konserthuset der ordfører Kari Nessa Nordtun ønsket velkommen.

Grupper av barn fra Bjergsted barnehage sang for Kronprins Haakon da han gikk i land i Stavanger. Foto: Carina Johansen, NTB

Ledsaget av fylkesmann og ordfører spaserte Kronprinsen langs Strandkaien til Rosenkildehuset der representanter for Næringsforeningen i Stavangerregionen var samlet. 

Forsiktig optimisme

Administrerende direktør Harald Minge var vertskap under møtet hvor Kronprinsen fikk høre presentasjoner og gå i dialog med representanter for ulike deler av bransjen. 

Olje- og energinæringen er svært følsom for internasjonale svingninger, og mange ble permittert da koronapandemien grep om seg og oljeprisen falt. For mange som arbeider offshore, har karanteneregler skapt usikkerhet om når de kan reise - både ut og hjem igjen. Lokale eksportbedrifter rammes når noen av de viktigste markedene ligger i land som er nedstengt.

Mange er stadig permittert i bransjen og aktiviteten er lav flere steder, men myndighetenes tiltakspakke har gjort det mulig å realisere en del prosjekter. Etter en tung tid da landet stengte ned, begynner også flere verft å komme i gang igjen. 

Kronprinsen i møte med Næringsforeningen i Stavangerregionen ved Equinor, Vår Energi, IKM Gruppen, Subsea 7, Norsk Olje og Gass, Shoreline, Desert Control og klubblederen på Rosenberg verft. Foto: Carina Johansen, NTB

Utover olje og gass

Flere rundt møtebordet i dag representerer bedrifter som driver spennende prosjekter basert på kunnskap som er utviklet innen olje- og energisektoren - og som nå tas i bruk på andre områder. 

Selskapet Desert Control bruker erfaring og teknologi fra olje- og gassindustrien til å skape vekst i ørkenområder med minimal bruk av vann. Bedriften Shoreline er tungt inne i fornybar energi gjennom bygging og drift av løsninger for havvind.

Grønt fokus hos Equinor 

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen sluttet seg til Kronprinsen for andre del av dagens program, da turen gikk til Equinor - tidligere Statoil. Equinor er Rogalands største og viktigste arbeidsgiver, og operatør for rundt 60 prosent av all produksjon på norsk sokkel. I tillegg er selskapet en betydelig internasjonal aktør. Selskapet fokuserte på det grønne skiftet i møtet med Kronprinsparet i dag.

Equinors konsernsjef Eldar Sætre og påtroppende konsernsjef Anders Opedal tar i mot Kronprinsparet utenfor Equinors lokaler på Forus. Foto: Carina Johansen, NTB

Kronprinsen og Kronprinsessen fikk høre direkte fra plattformen Johan Sverdrup som nå har vært i drift i ett år. Håndteringen av covid-19 og gevinster av digitalisering på sokkelen var tema for samtalen. Johan Sverdrup får strøm fra land, i all hovedsak fra norsk vannkraft. Det setter plattformen i stand til å produsere olje med et utslipp av CO2 som er mindre enn 4 % av verdensgjennomsnittet for oljeproduksjon, forteller Equinor.

Gjennom to andre presentasjoner fikk Kronprinsparet høre om Equinors satsninger på havvind og mulighetene innen karbonfangst og -lagring. Selskapet har tatt mål av seg til å bli en viktig global aktør innen vindkraft til havs, og er engasjert i flere store prosjekter med flytende havvind. 

Avsluttet i Stavanger

Besøket i Stavanger avsluttet Kronprinsens reise, der han har besøkt seks kystfylker for å møte ulike mennesker og miljøer og lytte til deres erfaringer under koronapandemien. Kronprinsessen har deltatt på flere av besøkene, som har spendt vidt selv om covid-19 har gått som en rød tråd gjennom det hele. 

I Askim besøkte Kronprins Haakon en teststasjon og fikk en orientering om hvordan Indre Østfold har taklet oppblomstringen der. I Stokke møtte han grønnsaksprodusenter og andre innen landbruksnæringen, før medier og kommunikasjon i koronatiden var tema i Flekkefjord. Kronprinsparet lyttet til utfordringene innen skole og utdanning da de besøkte Kristiansund, og i Florø fokuserte besøket på frivilligheten. 

Kongeskipet forlater Kristiansund. Foto: Berit Roald, NTB

I dag rundet altså reisen av med samtaler om olje- og energisektoren. 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook