Hopp til hovedinnhold

Dronningens barndomshjem gjenreist

Hennes Majestet Dronningen deltok ved markeringen av at barndomshjemmet nå er ferdig gjenreist på Maihaugen. De senere årene har Tuengen allé 1b blitt restaurert for å speile de ulike fasene i livet til Dronningen mens hun bodde i huset.

25.09.2020

Det var i 2018, på Kongeparets gullbryllupsdag 29. august, at Dronningens barndomshjem for første gang ble åpnet for publikummet på Maihaugen. Til åpningen i 2018 var det første etasje som var ferdigrestaurert, og siden den gang har arbeidet fortsatt med resten av huset. Nå, med den nyrestaurerte kjellerstuen, er bygget ferdigstilt. 

Huset er et typisk funkishus og var en del av funkisområdet på Vinderen i Oslo som ble bygd ut på starten av 30-tallet. Familien Haraldsens hus var innflyttingsklart i 1935 og tegnet av arkitekten Ernst Motzfeldt. Funkisstilen var gjennomført, både utvendig og innvendig.

Æresborger

Under markeringen i Maihaugsalen, bare noen titalls meter unna der Dronningens barndomshjem er blitt gjenoppført, holdt Lillehammers ordfører, Ingunn Trosholmen en tale der hun utnevnte Dronningen til æresborger av Lillehammer. Dronningen fikk også overrakt nøkkelen til Tuengen allé av Torgeir Korpberget ved Lillehammer museum.

 Dronningen ble både utnevnt til æresborger av Lillehammer og mottok egen nøkkel til barndomshjemmet i Tuengen allé. Foto: Geir Olsen / NTB

- Noe av grunnen til at jeg føler meg så hjemme her, er nok at Lillehammer er en sann kulturby. Et sted der gamle tradisjoner, kunsten og kulturen løftes frem og bevares. Det gjør meg ekstra stolt over å være æresborger av nettopp denne byen som har så meget å gi, sa Dronningen etter overrekkelsen.

Dronningen takker for utnevnelsen til æresborger av Lillehammer og for nøkkelen til barndomshjemmet. Foto: Geir Olsen / NTB

Her er Dronningens tale

Etter markeringen i Maihaugsalen fikk Dronningen en omvisning i det nyrestaurerte kjellerlokalet og en mulighet til å gjenoppleve rommet tilnærmet likt slikt det sto på 60-tallet.

Et godt hjem

Under åpningen i 2018 sa Dronningen følgende om hva et godt hjem egentlig er:

- Testen på et godt hjem er om man gleder seg til å komme dit – i visshet om at man der kan legge av seg alle masker, være seg selv. Hvile i en atmosfære av trygghet og kjærlighet. Jeg var så heldig å få oppleve dette. Og det ble skapt av kjære mennesker jeg var så heldig å ha rundt meg i min oppvekst.

Et historisk hjem

Tuengen allé 1b var hjemmet til Dronning Sonja gjennom hele oppveksten og frem til hun fylte 31 år. Funkisvillaen på Vinderen var et av de få stedene der daværende Kronprins Harald og Sonja Haraldsen kunne møtes i de lange årene frem til giftemålet endelig kunne skje.

Kronprins Harald og Sonja Haraldsen i Tuengen allé etter at forlovelsen var kunngjort. Foto: Aktuell / NTB
- Det gikk fra å være et helt vanlig, godt, anonymt hjem – til å bli gjenstand for alles oppmerksomhet på begynnelsen av 60-tallet – da vi ikke lenger klarte å skjule at også landets kronprins var blant vennene som frekventerte Tuengen allé, fortalte Dronningen under åpningen i 2018.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook