Hopp til hovedinnhold

Kronprinsregenten åpnet Stortinget

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten foretok i dag den høytidelige åpningen av det 165. storting. Hennes Majestet Dronningen var også til stede under den historisk annerledes åpningen.

02.10.2020

På grunn av koronapandemien og smittevernregler var kun 200 til stede under åpningen, i stedet for rundt 750 som det vanligvis er.

Kortere åpning

Kronprins Haakon leste trontalen for første gang i dag. Hans Majestet Kongen er sykemeldt, og Kronprinsregenten foretok den høytidelige åpningen i hans sted.

Trontalen inneholder regjeringens planer for det kommende året. Talen er skrevet av regjeringen. For å understreke dette overleverte statsminister Erna Solberg talen til Kronprinsregenten inne i stortingsalen.

Kronprins Haakon og Dronning Sonja under åpningen av det 165. storting. Foto: Heiko Junge / NTB

Trontalen og åpningen var kortere enn vanlig.

Statsråd Guri Melby leste meldingen om Rikets tilstand før stortingspresident Tone W. Trøen talte. Solister fra Det Norske Solistkor åpnet seremonien med å fremføre Kongesangen og avsluttet den med første vers av nasjonalsangen «Ja, vi elsker dette landet».

Fra åpningen av det 165. storting. Foto: Heiko Junge / NTB

Nedfelt i Grunnloven

Den offisielle seremonien markerer at en ny sesjon starter og hverdagen er i gang på Stortinget. Åpningen finner sted i oktober hvert år og samler stortingsrepresentantene, regjeringen og Kongehuset i en av de mest høytidelige offisielle seremonier vi har i Norge.

Da Kronprinsregenten ankom Løvebakken sammen med Dronningen i ettermiddag, ble de ønsket velkommen av en deputasjon bestående av syv stortingsrepresentanter fra Møre og Romsdal. Deputasjonen ble ledet av Helge Orten.

Kronprinsregenten og Dronningen forlater Slottet for åpningen av det 165. storting. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Stortingets høytidelige åpning har tradisjoner tilbake til 1814 og er nedfelt i Grunnlovens § 74:

"Så snart Stortinget har konstituert seg, åpner kongen eller den han beskikker, dets forhandlinger med en tale der han underretter det om rikets tilstand og de forhold som han især ønsker å lede Stortingets oppmerksomhet mot. Ingen deliberasjon må finne sted i kongens nærvær."

Kadetter fra Krigsskolen oppstilt i Slottsgården ved avreise fra Slottet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Kronprinsregenten ankommer Stortinget. Foto: Morten Brakestad / Stortinget

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook