Hopp til hovedinnhold

Queen Sonja Print Award 2020

Den irsk-canadiske kunstneren Ciara Phillips er årets mottaker av verdens ledende grafikkpris. Hennes Majestet Dronningen overrakte utmerkelsen på Det kongelige slott i dag.

07.10.2020

44 kunstnere fra hele verden var nominert til prisen i år. Kuratorer, museer og kunstnere verden over sto bak nominasjonene, som viser bredden i dagens samtidsgrafikk. Både tradisjonelle metoder og nye tilnærminger med installasjoner, montasjer og performance har vært representert blant de nominerte.

Dronning Sonja tok imot Ciara Phillips i audiens på Slottet i formiddag, og overrakte prisen under en påfølgende lunsj.

Dronning Sonja overrekker årets pris til Ciara Phillips. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

- Det gleder meg stort at Queen Sonja Print Award 2020 går til en kunstner som er så dedikert til grafikk som kunstart, sier Dronningen. – Ciara Phillips’ formale og sosiale undersøkelser innen grafikken, er både dristige og ukonvensjonelle – og likevel slående og estetiske.

Ciara Phillips mottar 400 000 kroner og et opphold ved Atelje Larsen i Helsingborg i Sverige. Queen Sonja Print Award regnes som verdens ledende utmerkelse innenfor grafisk kunst og deles ut hvert annet år.

Nærmere om QSPA

Juryens uttalelse

"En enstemmig jury er imponert over kraften i Ciara Phillips’ engasjement for grafikk som medium, av dristigheten i hennes formale og sosiale undersøkelser innenfor kunstarten, og av en modenhet og soliditet i hennes kunstsyn og produksjon generelt. Hennes tro på samarbeid, slik det manifesterer seg i hennes pågående prosjekt «Workshop», springer ut av et sett politiske og estetiske anliggender som hun utvikler og opphøyer gjennom en felles medvirkningsprosess."

Ciara Phillips' workshop. Foto: Daniel Boud

"I tillegg til hennes åpenbare dyktighet innen grafikk og komposisjon er Phillips også opptatt av det romlige og beveger seg mesterlig utenfor det konvensjonelle i «vegg og ramme". Arbeidet hennes gjennomsyres av en følelse av undring og glede over det uventede og kollektive i denne kreative prosessen, uten at det rokker ved dets seriøsitet.

Det er også juryens oppfatning at Philips befinner seg på et punkt i sin karriere der hun kan ha nytte av å motta denne prisen. Samtidig tjener hun prisen til ære gjennom å løfte fram grafikken og Stiftelsens rolle innenfor den."

Ciara Phillips

Ciara Phillips (f.1976) bor og arbeider i Glasgow, Skottland, og er utdannet ved Glasgow School of Art (BA) og Queen’s University i Kingston, Canada (MA). Hun har vært representert på en rekke utstillinger både i Storbritannia og internasjonalt - og i Norge ved henholdsvis Kunsthall Stavanger og Bergen Kunsthall.

Ciara Phillips i arbeid. Foto: Gjengitt med tillatelse fra Ciara Phillips

Hennes pågående kunstprosjekt «Workshop», som startet i 2010 og stadig pågår, ble nominert til en Turnerpris i 2014. I 2021 venter utstillinger både i Sligo, Edinburgh og Limerick.

 

Fakta

Tildelinger fra QSPA:


Queen Sonja Print Award:

 • 2022: Yto Barrada
 • 2020: Ciara Phillips, Canada/UK
 • 2018: Emma Nishimura, Canada
 • 2016: Tauba Auerbach, USA
 • 2014: Svend-Allan Sørensen, Danmark
 • 2012: Tiina Kivinen, Finland

QSPA Inspirational Award 

 • 2022: Meerke Vekterli
 • 2020: Anna Pajak, Sverige
 • 2017: Julie Ebbing, Norge
 • 2015: Adam Saks, Danmark

QSPA Lifetime Achievement Award

 • 2022: William Kentridge 
 • 2020: Paula Rego, Portugal
 • 2018: David Hockney, Storbritannia

 

 

Dronning Sonja overrekker Queen Sonja Print Award. Foto: Nina Rangøy / NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook