Hopp til hovedinnhold

Besøkte fangeleir fra krigen

I år er det 75 år siden frigjøringen av Norge. H.K.H. Kronprinsregenten besøkte i dag den tidligere fangeleiren Falstad i Trøndelag – nå museum, minnested og senter for menneskerettigheter.

20.10.2020

Under besøket på Falstad møtte Kronprins Haakon tre skoleelever fra Blussuvoll ungdomsskole i Trondheim og elever fra Ole Vig videregående skole i Stjørdal.

Ungdomsskoleelevene er alle etterkommere etter fanger som satt fengslet på Falstad utenfor Levanger.

Kronprins Haakon oppsummerer besøket til Falstadsenteret – et sted som levendegjør historien for nye generasjoner. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

– Det er flott at ungdom får komme hit og gjenoppleve historien. På den måten blir vi minnet på hva friheten kostet, for det var mange som ofret mye for at vi kan ha den friheten. Vi kan ikke ta friheten for gitt, sa Kronprins Haakon da han oppsummerte besøket.

75 år siden frigjøringen

Det tyske sikkerhetspolitiet etablerte Falstad som fangeleir for politiske fanger høsten 1941. Mer enn 4200 fanger satt i fangenskap her under andre verdenskrig.

I dag holder Falstadsenteret til i bygningene til den tidligere fangeleiren. Senteret forvalter en rik museumssamling, og er et læringssenter om fangehistorie fra andre verdenskrig – og om demokrati og menneskerettigheter.

Kronprins Haakon besøkte Falstadsenteret i anledning av at 75 år har gått siden frigjøringen.

Direktør Christian Wee forteller om Falstadsenterets historie. Kronprins Haakon holder et nettbrett som viser hvordan stedet så ut tidligere. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Det ble også en omvisning i den tidligere kommandantboligen og i utstillingene «Fortellinger på flukt» og «Maktens ansikter».

Kommandantboligen ble bygget av fanger for den tyske leirledelsen og stod ferdig i 1944. I dag åpnet kommandantboligen som Falstadsenterets nye formidlingsarena.

En sterk og brutal historie

Fanger fra mer enn 15 nasjoner satt fengslet på Falstad fangeleir i krigsårene. Den største fangegruppen var nordmenn som var mistenkt eller domfelt for politisk motstand.

Falstad fangeleir ble også brukt som transittleir for jøder høsten 1942.

Forsker Ingeborg Hjort gir Kronprins Haakon en omvisning i kommandantboligen og utstillingen «Maktens ansikt». Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Våren 1942 til høsten 1943 regnes som den mest brutale perioden i fangeleirens historie – og over 200 fanger ble henrettet.

Etter den tyske kapitulasjonen i mai 1945 ble Falstad over natten omgjort til varetekstleir og senere tvangsarbeidsleir for landssvikdømte.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook