Hopp til hovedinnhold

Åpnet «Impulser» på Maihaugen

Maihaugens nye utstilling «Impulser» viser mer enn 1000 kulturskatter fra Norge med klare spor av påvirkning fra hele verden. – Impulsene beriker vår kultur, sa Hennes Majestet Dronningen i sin åpningstale.

22.10.2020

– Gudbrandsdalen og Lillehammer ligger i hjertet av Norge, men har tradisjonelt blitt karakterisert som et sted der man i stor grad har vært uberørt av påvirkning utenfra, sa Dronning Sonja og viste så til at Maihaugens kulturhistoriske samling tegner et helt annet bilde.

Dronning Sonja åpner den kulturhistoriske utstillingen «Impulser» på Maihaugen. Foto: Terje Pedersen / NTB

I 1904 ble Maihaugen opprettet som et ledd i nasjonsbyggingen. Museet skulle vise det unike som håndverkerne i området sto for, det rotnorske og særegne for Gudbrandsdalen.

– Gjenstandene viser – med et nytt og friskt perspektiv – klare spor av påvirkning fra resten av Europa og andre deler av verden.

Inspirasjon fra verden

Et eksempel som Dronningen trakk fram i talen var akantusmotivet. Det stammer fra greske gravsteder og har spredd seg til store deler av verden. Det har også vært en viktig inspirasjon for den særegne rosemalingen og treskurden i Gudbrandsdalen.

– Impulsene er ikke en fare for vår kultur, vår kultur er tvert imot bygget på Impulser, – ofte bearbeidet i et eget utrykk. Impulsene beriker vår kultur og styrker oss som kulturnasjon, sa Dronning Sonja videre i talen før hun avsluttet med å erklære utstillingen for åpnet.

Dronningen får en omvisning i utstillingen, som her ved folkekunst fra 1700-tallet. Foto: Terje Pedersen / NTB

Åpningen foregikk i Maihaugsalen, vakkert rammet inn med tradisjonell musikk og folkemusikk – som voggesangen Gjendines bådnlåt som Edvard Grieg skrev med impulser fra norsk folkemusikk, samt Mozart transformert til Gudbrandsdalen.

Folkekunst, musikkinstrumenter og våpen

Etter åpningen fikk Dronningen og følget en omvisning i utstillingen. Først i utstillingen stod konservator Kåre Hosar og viste frem staslige sleder og 1700-tallets folkekunst i Gudbrandsdalen. Sist stod avdelingsleder Helge Sognli med våpen fra Skottetoget i 1612 og verdens eldste revolver, datert så langt tilbake som 1597. Utstillingen inneholder også drakter, billedvev, lekebiler, musikkinstrumenter, figurteater og kirkekunst fra Middelalderen.

Verdens eldste revolver. Fra utstillingen "Impulser" på Maihaugen. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Folk har krysset grenser, og impulsene har kommet til Norge gjennom handel og import.

Utstillingen dekker nærmere 800 kvadratmeter og blir et nytt stort helårstilbud på Maihaugen.

Dronningen ankommer Maihaugen og blir ønsket velkommen av politimester Johan Brekke, ordfører Ingunn Trosholmen og fylkesmann Knut Storberget. Foto: Terje Pedersen / NTB

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook