Hopp til hovedinnhold

Første kongepokal i surfing

Søndag delte Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit ut historiens første kongepokaler i surfing.

25.10.2020

Kongepokalen, som har en historie som strekker seg helt tilbake til Kong Oscar II, ble i år for første gang delt ut i idretten surfing. Dette skjedde under norgesmesterskapet i surfing som fant sted på Borestranda på Jæren. Tidenes første kongepokaler i surfing ble vunnet av Luca Nino Petersen-Guichard på herresiden og Helle Løvseth på damesiden.

Det var Kronprinsparet som stod for den offisielle utdelingen av pokalene. Kronprinsregenten og Kronprinsessen har vært tilskuere under hele norgesmesterskapet, og på lørdagen fikk de være vitne til at Prinsesse Ingrid Alexandra stakk av med NM-gull i klassen juniorkvinner. Dette var første gang man arrangerte denne klassen under norgesmesterskapet.

Det var første gang klassen juniorkvinner ble arrangert under norgesmesterskapet i surfing. (Foto: Det kongelige hoff)

Også i 2017 var hele Kronprinsfamilien samlet på Borestranda på Jæren. Den gangen var det duket for EM i surfing, og Kronprins Haakon var en del av hovedkomiteen som jobbet med arrangementet.

Kongepokalen 

H.M. Kongens pokal – Kongepokalen - tildeles de fleste idretter som er organisert i Norges Idrettsforbund.  Pokalen settes opp til den kvinne og mann som leverer det antatt beste resultat under et Norgesmesterskap. I noen idretter blir kongepokalen tildelt beste resultat/utøver uansett øvelse, mens i andre idretter blir kongepokalen satt opp i en enkelt øvelse. For at Kongepokalen skal deles ut, må det være minst 15 utøvere som konkurrerer om den. I lagidretter må det delta minst åtte lag i NM for at Kongepokal skal deles ut.  Kongepokalen ble innstiftet av Kong Oscar II i 1879 og den første pokalen ble utdelt ved Husebyrennet samme år. Kongepokaler tildeles også utenfor den tradisjonelle idretten som travsporten, skyttervesenet,  sjakk og folkemusikk.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook