Hopp til hovedinnhold

Digital SIKT fra Skaugum

Årets SIKT-konferanse var viet tanker om tiden vi er inne i, og tiden vi har foran oss. H.K.H. Kronprins Haakon ledet konferansen fra Skaugum, og 450 inviterte SIKT-deltakere fulgte direktesendingen som ble sendt derfra.

30.10.2020

SIKT ble arrangert for åttende år på rad – en konferanse for unge ledere og talent på tvers av sektorer og fra hele landet.

Formålet med SIKT er å skape en møteplass hvor deltakerne kan lære av hverandre og diskutere felles utfordringer og muligheter i framtidens Norge.

I år var alle tidligere deltakere invitert til en annerledes konferanse, som var et samarbeid med SIKT Alumni.

– En sammenvevd verden

Av smittevernhensyn var konferansen digital, og Kronprinsregenten delte noen tanker innledningsvis om situasjonen vi er i nå.

– Covid har vist hvordan verden er sammenvevd. Noe som skjer et sted, påvirker resten av verden. Konsekvensen av det er at vi trenger internasjonalt samarbeid for å finne løsninger. I Norge har vi så langt klart å håndtere pandemien ganske bra. Jeg tror det handler om at vi har høy tillit, både til hverandre, og til myndighetene. Samtidig har vi klart å ha en åpen debatt. Det har vært lov å være uenig, lov å fortelle om frustrasjonen sine, sa Kronprins Haakon i samtale med medprogramleder Else Kåss Furuseth.

Else Kåss Furuseth og Kronprins Haakon i samtale med tidligere SIKT-deltaker og doktorgradstipendiat ved Cambridge University, Tellef Raabe under SIKT 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Lærdom fra koronakrisen

Alle gjestene i sendingen ble utfordret til å svare på spørsmålene om hva de har lært, og hva de tar med seg videre i tiden som kommer.

Ida Susanna Fattah var første gjest i sofaen på Skaugum. Hun er assisterende bydelsoverlege i Alna og har tidligere deltatt på SIKT. Fattah trakk fram tre positive ting som har kommet ut av koronakrisen – som henger nært sammen med det hun jobber med til daglig. Hun pekte på at situasjonen har fungert som en lyskaster på helsesektoren og mer oppmerksomhet på oppbemanning av Folkehelseinstituttet. Det har blitt mer søkelys på e-helse, digitalisering av helsesektoren med videokonsultasjoner og avstandsoppfølging. Og til slutt kunne hun konstatere at alle nå kan vaske hendene skikkelig.

En offentlighet i endring

Tellef Raabe var andre SIKT-deltaker i studio. Ring en venn, var lærdommen han ville ta med seg videre fra koronatiden. Raabe skriver doktorgrad på Cambridge om hvordan medier påvirket samfunnet.

Offentligheten er i endring, var hans budskap. Hovedtrekkene er at ulike grupper bruker ulike medieplattformer, at de digitale debattene gir inntrykk av at vi er mer polariserte enn vi er, og at det er et økende skille mellom de som betaler for nyheter og de som ikke gjør det.

Raabe konkluderte med at det er viktig at folk finner noen som representerer deres verdier og holdninger i media.

To internasjonale gjester deltok også i sendingen, fra henholdsvis New York og Los Angeles. Den amerikanske framtidsforskeren Amy Webb presenterte et nyttig verktøy for å selv kunne analysere fremtiden, og satt i gang en digital workshop for deltakerne.

Komiker og politisk analytiker Hasan Minhaj fortalte om hans lange reise fra humor i det små til eget show på Netflix. Han delte også sine tanker om viktigheten av humor og menneskelighet i anspente og utfordrende situasjoner.

Artisten Emilie Nicolas avsluttet SIKT 2020. Foto: Det kongelige hoff

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook