Hopp til hovedinnhold

Dronningen møtte kunststudenter

Hennes Majestet Dronningen møtte i dag åtte studenter innen litografi ved Kunsthøgskolen i Oslo. De viste frem kunsten sin i Dronning Sonja KunstStall, i samme lokale som nå huser den store utstillingen «Slottet + Munch».

02.11.2020

Edvard Munch var en grafikkens mester, ikke minst var han en betydelig pioner i sitt arbeid med litografiet.

Dronning Sonja lytter til en samtale om kunst, grafikk og Edvard Munch i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Heiko Junge / NTB

Studentene fikk først en omvisning i utstillingen «Slottet + Munch» av Sigurd Sverdrup Sandmo og Nina Høye fra De kongelige samlinger.

«Slottet + Munch» viser Edvard Munchs produksjon av litografier gjennom et bredt utvalg av både trykksteiner og ferdige verk på papir. Grafikk fra Alfa og Omega-syklusen er en del av utstillingen, sammen med kjente motiver som «Madonna», «Kyss» og «Vampyr».

Samtale om kunst, grafikk og Edvard Munch

Lærerne Erik Solheim og Bror Mikkelborg holdt et innlegg om litografiet som uttrykksform med Dronning Sonja og studenter til stede.

Dronningen er selv utøvende grafiker og hadde spørsmål og innspill til den litografiske teknikken og det viktige samspillet mellom trykker og kunstner.

Dronning Sonja ser på litografier av kunststudent Andrea Andersen i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Heiko Junge / NTB

Litografi (steintrykk) har lange tradisjoner, men er på mange måter en truet kunstform i Norge. Verksteder blir nedlagt, og det blir vanskelig for kunstnere å få tilgang til utstyr og trykkpresser. Kunsthøgskolen i Oslo presenterte sitt nye prosjekt «Aksjon 2020» – en hyllest til litografiet.

Elevene viste frem kunsten sin

Ved inngangspartiet og i Selekammeret sto kunststudentene oppstilt ved sine verk.

Dronningen studerte arbeidene til studentene og samtalte med dem om alt fra inspirasjon, teknikk og valg av farger og papir.

Dronning Sonja ser på litografier av den danske kunststudenten Nanna Amstrup i Selekammeret i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Heiko Junge / NTB

Mer om utstillingen «Slottet + Munch» her

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook