Hopp til hovedinnhold

Møte med kulturlivet

Hennes Majestet Dronningen møtte i dag representanter for seks kulturinstitusjoner som hun er beskytter for. – I denne tiden er det forsterket erkjennelse av kunstens og kulturens betydning.

05.11.2020

Dronning Sonja inviterte kulturaktørene til et lunsjmøte i Dronning Sonja KunstStall for å høre hvordan det siste året har preget og preger dem – og hva de tenker om fremtiden.

Dronningen med hilsen

– I denne tiden er det forsterket erkjennelse av kunstens og kulturens betydning i våre liv og i samfunnet. Det er jo selve livsnerven i samfunnet vårt – for de fleste som sitter her i alle fall, sa Dronningen og fortsatte:

– For at man skal kunne skape gode kulturelle opplevelser må man også ha midler. Børs og katedral henger sammen. Det vet jeg har vært en utfordring dette året – og er det dessverre ennå.

Dronningen holder en hilsen i starten av møtet. Foto: Heiko Junge / NTB

Rundt bordet i Selekammeret i Dronning Sonja KunstStall satt ni personer.

Fra beskytterskapsorganisasjonene møtte generalsekretær Liv Ramskjær i Norges museumsforbund, daglig leder Terje Winther i De Unges Orkesterforbund (UNOF), daglig leder Kristin Slørdahl i Oslo Kammermusikkfestival, generalsekretær Ola H. Fjeldheim i Fortidsminneforeningen, daglig leder Linda Dyrnes i FolkOrg og daglig leder Ørnulf Ring i Festspillene i Elverum.

Alle hadde hvert sitt innlegg under møtet hvor de fortalte om hvordan deres organisasjon har opplevd den siste tiden.

Kulturlivet hardt rammet

– Spesielle tider berører oss alle på ulike måter. Noen er hardere rammet enn andre, og kulturlivet er hardt rammet, sa Dronningen i sin hilsen.

Rammene for møtet bar også preg av tiden vi er inne i. Det var to meter avstand mellom alle rundt bordet, mat og drikke var satt fram på forhånd og gjestene brukte munnbind til de hadde satt seg.

Før sommeren møtte Dronningen sine to øvrige beskytterskapsorganisasjoner fra kulturlivet – Den norske opera og ballett – og Oslo-Filharmonien. Nå ville hun høre fra de resterende.

Dronningen ønsker gjestene velkommen. Foto: Heiko Junge / NTB

Generalsekretær Liv Ramskjær i Norges Museumsforbund holdt en hilsen etter Dronningen.

– Da 12. mars kom, ble det en total nedstengning. Det var en erfaring og en opplevelse som man ikke hadde sett sidestykke til i det norske museumslandskapet noen gang. Selv ikke under krigen var museene stengt på den måten, sa Ramkjær og fortalte om usikkerheten som preget museene. Ikke minste gjaldt det de museene som var mest avhengig av egeninntekter gjennom billettsalg, butikk og kafédrift. Det ble planarbeid på hjemmekontor og digitale formidlingstiltak før museene igjen kunne åpne.

Etter møtet fikk gjestene en omvisning i utstillingen «Slottet + Munch», som ligger vegg i vegg med Selekammeret i Dronning Sonja KunstStall der lunsjmøtet foregikk.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook