Hopp til hovedinnhold

Audiens for Estlands president

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen tok i formiddag imot Hennes Eksellense president Kersti Kaljulaid i audiens på Slottet.

20.11.2020

Presidenten er på offisielt besøk i Norge etter invitasjon fra regjeringen.

Foruten audiensen hos Kronprins Haakon skal presidenten under oppholdet i Oslo ha møter med Stortingets president Tone Wilhelmsen Trøen, ledelsen i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Kronprins Haakon tar imot Estlands president Kersti Kaljulaid i audiens på Slottet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Estland og Norge i FNs sikkerhetsråd

Besøket er et uttrykk for viktigheten av det gode forholdet mellom Estland og Norge i en krevende tid.

Estland og Norge vil arbeide sammen i FNs sikkerhetsråd neste år – noe som er tema under besøket til president Kaljulaid. Begge land er rullerende medlemmer av Sikkerhetsrådet. Foruten samarbeid i Sikkerhetsrådet og sikkerhetspolitikk er den pågående pandemien, handel, digitalisering og Arktis tema i de politiske samtalene presidenten skal ha under sitt dagsbesøk.

Før president Kajulaid avslutter besøket skal hun også ha møter på universitetet OsloMet og Fridtjof Nansens Institutt om henholdsvis digitalisering og Arktis. Estland og Norge har et utstrakt samarbeid på det digitale området.

Strenge smitteverntiltak

Den estiske delegasjonen er unntatt karanteneplikten av utenrikspolitiske grunner, i henhold til covid-19-forskriftens paragraf 6d, noe som betyr at besøket gjennomføres med svært strenge smitteverntiltak.

Besøk til Estland

President Kersti Kaljulaid var vertskap for Kronprinsparets offisielle besøk til Estland i 2018. Programmet for besøket omfattet digitalisering, moderne byutvikling og historisk arv. Hovedstaden Tallin står på UNESCOs liste over verdensarven og inngikk som del av programmet.

Kronprinsparet og president Kersti Kaljulaid under vandring i den historiske gamlebyen i Tallinn forbindelse med det offisielle besøket til Estland i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB

Kongeparet avla statsbesøk til Estland i 1998 og var vertskap for statsbesøk fra Estland i 2002 og 2014.

Kong Harald inspiserer æresgarden utenfor Kadriorg slott i Tallinn i 1998 – ledsaget av Estlands daværende president Lennart Meri. Foto: Terje Bendiksby / NTB

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook