Hopp til hovedinnhold

Virtuell feltreise med Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen bistår i noen av de mest krevende områdene i verden. I dag ble Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen med på en virtuell feltreise til Afghanistan, Irak, Libanon og Jemen. 

25.11.2020

- Det gjør inntrykk – selv om vi sitter langt unna, konkluderte Kronprins Haakon etter møtene med de unge feltarbeiderne. 

- Det er mange lag i dette: En vanskelig sikkerhetssituasjon, kanskje med væpnet konflikt, en økonomisk vanskelig situasjon – og så kommer covid på toppen av dette. At Flyktninghjelpen klarer å være til stede også når det er så vanskelig, er utrolig viktig.

Kronprins Haakon møtte representanter for Flyktninghjelpen i Oslo - og Afghanistan, Irak, Jemen og Libanon. Foto: Det kongelige hoff

Flyktninghjelpen er en norsk organisasjon som hjelper mennesker på flukt. De bistår flyktninger i mer enn 30 land med mat og rent vann, husly, rettshjelp og utdanning. Ikke siden andre verdenskrig har det vært større behov for Flyktninghjelpens bistand enn i dag. Covid-19 har gjort en vanskelig situasjon enda verre.

Forverret av covid-19 

Tiltakene som settes inn for å stanse spredningen av covid-19 har store konsekvenser for økonomi, arbeid og mobilitet. For flyktninger og samfunn i konflikt er resultatet dramatisk: Det blir enda vanskeligere å skaffe mat og husrom, å finne arbeid og sikre barna skolegang. 

- Vi trodde mange skulle bli syke i flyktningleirene hvor mange bor så tett, fortalte Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. Men det har gått mye bedre enn fryktet, folk i leirene har tatt stort ansvar. De sosioøkonomiske konsekvensene har rammet hardere, kunne Egeland fortelle.

Bistandsbehovet er svært stort. 

Møtte unge hjelpearbeidere

De aller fleste av Flyktninghjelpens nær 15 000 hjelpearbeidere jobber ute i felt. Mange av er unge og mange av dem har selv vært på flukt tidligere. Kronprins Haakon fikk møte noen av dem digitalt i dag.

Afghanistan

Konflikten i Afghanistan har pågått i over 40 år. Mange har flyktet til andre land eller er internt fordrevne, og flere hundre tusen vender tilbake hvert år. Pandemien har forsterket problemene flyktningene har.

Farkhunda og familien returnerte til Afghanistan i 2008 etter å ha levd som flyktninger i Pakistan siden 1992. I dag jobber hun for Flyktninghjelpen i en leir for internt fordrevne

Farkhunda forteller Kronprinsen om situasjonen for flyktninger i Afghanistan. Foto: Flyktninghjelpen.

Kronprinsen fikk også møte 18 år gamle Jahanzeb som livnærer seg og familien på elleve ved å selge frukt og grønnsaker på gaten i Kabul. Krig og konflikt har tvunget dem på flukt flere ganger, og Jahanzeb har aldri fått gå på skole. 

Jahanzeb er blant de mange Flyktninghjelpen har bestått i Afghanistan. De har hjulpet familien med latrine og smittevernutstyr. Foto: Flyktninghjelpen. 

Irak

Kampene i Irak og terrorgruppen ISIS' vekst og fall har skapt et stort antall flyktninger og internt fordrevne. Fremdeles har mer enn fire millioner behov for humanitær bistand i Irak. Covid-19 har satt ytterligere press på situasjonen, noe som blant annet har ført til enda større utfordringer med mental helse og vold mot kvinner. 

Kronprinsen fikk høre om situasjonen nord i Irak fra hjelpearbeidere på stedet. Foto: Flyktninghjelpen.

Kronprins Haakon fikk blant annet snakke med Shadan som arbeider med kjønnsbasert vold på vegne av Flyktninghjelpen nord i Irak. Shadan tok Kronprinsen med for å se både utdanningsprosjekter og arbeidstreningsprosjekter og møte ungdom på flukt som får bistand av Flyktninghjelpen til å bygge en fremtid.

Libanon

Libanon huser mange flyktninger fra nabolandene, i første rekke syrere og palestinere, som utgjør så mye som 25 % av landets befolkning. Landet var allerede inne in en økonomisk krise da covid-19 rammet. Det hele ble ytterligere forverret da en av tidenes største menneskeskapte eksplosjon raserte deler av Beirut og gjorde en kvart million mennesker hjemløse.  

Raed, opprinnelig fra Jordan, snakket med Kronprinsen fra Libanon der han bistår i arbeidet etter den store eksplosjonen. Foto: Flyktninghjelpen.

Jemen

Kronprins Haakon fikk også anledning til å snakke med hjelpearbeidere i Jemen - ansett for å være verdens største humanitære krise i dag. Over 24 millioner mennesker behøver hjelp i et land med en befolkning på 28,5 millioner. I enkelte deler av det krigsherjede landet er Flyktninghjelpen den eneste internasjonale hjelpeorganisasjonen som opererer.

Imponerende 

- Det var veldig interessant å få være med og få førstehånds inntrykk fra de forskjellige stedene, sa Kronprins Haakon etter å ha snakket med flyktninger og hjelpere både i Afghanistan, Irak, Jemen og Libanon. 

- Det er kjempeviktig arbeid dere gjør og imponerende å se hvordan det fungerer i noen av de stedene i verden det er vanskeligst å jobbe i. Dere er så bestemt på at der skal dere inn, der dere trengs mest. Det er skikkelig imponerende og fint å se.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook