Hopp til hovedinnhold

Feiret frivilligheten

Fire priser ble delt ut i dag. – Takk for at dere gjør oss, som samfunn, til det beste av oss selv, sa Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen i sin videohilsen til frivilligheten.

03.12.2020

Markeringen av Frivillighetens dag skjer to dager før FNs internasjonale dag for frivillighet den 5. desember og ble i år gjennomført digitalt.

Kronprinsen gratulerte

Kronprins Haakon var av dem som gratulerte frivilligheten med dagen.

– Uten frivilligheten stopper Norge. Det gjør meg skikkelig glad og stolt når jeg reiser rundt og opplever all den imponerende aktiviteten som foregår på små og store steder over hele landet, sa Kronprinsen og fortsatte.

– Dere bærer breddeidretten. Dere lager turstier og skiløyper. Dere sørger for aktiviteter som skaper glede, mening og tilhørighet for unge og eldre. Bare for å nevne noe. Dere står på i all slags vær og til alle døgnets tider – for de små felleskapene våre – og for samfunnet vårt, sa han.

Turid Abelsen fra Sortland fikk årets hederspris

Fire priser ble delt ut i ettermiddag.

Hedersprisen – Frivillighetsprisen 2020 – ble delt ut for 26. gang og gikk til Turid Helene Abelsen ved Sortland Frivillighetssentral.

Turid Helene Abelsen har livslang fartstid i frivilligheten og mottok hedersprisen. Foto: Frivillighet Norge

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja leste opp juryens begrunnelse:

– Vinneren av Frivillighetsprisen 2020 representerer mange typiske kjernefrivillige med lang og tro tjeneste bak seg. Vi snakker om kakebakerne, kaffekokerne, bøssebærerne og møteforbrederne – som ofte glemmes i festtalene, men som spiller en helt uvurderlig rolle i frivilligheten, sa Raja og viste til prisvinnerens store engasjement i flere organisasjoner og livslange fartstid i frivilligheten.

Lørenskog kommune ble Årets frivillighetskommune, mens Stian Juhani Gjertsen, frivillig ved Robin Hood Huset i Bergen, fikk prisen som Årets nykommer i frivilligheten.

– Det er noe jeg føler at alle må få lov til å oppleve. Bli frivillig, det er absolutt verdt det, sa Gjertsen.

Solveig Kloppen var konferansier for prisutdelingen fra Sentralen i Oslo. Foto: Birgitte Heneide, Frivillighet Norge

Helseprisen deles hvert år ut til et helseprosjekt som har utmerket seg spesielt – og i år gikk prisen til Helt med.

Påvirket av koronapandemien

Tidligere på dagen hadde statsminister Erna Solberg åpnet det politiske programmet under konferansen. Konsekvensene koronapandemien har hatt for de frivillige organisasjonene preget debatten, noe Kronprins Haakon var inne på i sin hilsen.

– Også frivillige organisasjoner har lidd under pandemien. Samtidig har viljen, varmen og kreativiteten som kjennetegner frivilligheten vist seg på sitt aller sterkeste, sa han og takket hver og en for innsatsen.

 

H.K.H. Kronprinsens videohilsen i forbindelse med digitalt arrangement 3. desember og Frivillighetens dag 5. desember 2020. Foto: Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook