Hopp til hovedinnhold

Adventsbesøk til gatemiljøet

Kronprinsparet besøkte deler av gatemiljøet i Oslo i dag. Mange fra rus- og gatemiljøet sliter ekstra tungt nå som mye er koronastengt, men =Kaffe holder åpent og Juleboka 2020 selger godt. 

06.12.2020

I følge med biskop Kari Veiteberg og ordfører Marianne Borgen tok Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen turen til Akersgata der =Kaffe holder til.

=Kaffe 

På kaféen =Kaffe får mennesker med bakgrunn fra rus- og gatemiljøet mulighet til lønnet arbeid, deltagelse og kompetanse. Både stemningen og kaffen de tilbyr er utmerket, og kaféen hevder seg godt i konkurransen om byens kresne kaffekunder. Mange fine anmeldelser og fornøyde kunder gir stolthet og mestringsfølelse. Kronprinsparet hadde med seg en adventskrans som gave til kaféen i dag.

Utenfor =Kaffe møtte Kronprinsparet Janne Bøhmer Killingstad som selger =Oslo og Nina Damm Lothe som er barista på kafeen. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

Siden åpningen 2017 har 28 mennesker med rusproblematikk fått opplæring som barista og en jobb å gå til. En av dem er Nina Damm Lothe som Kronprinsparet fikk møte i dag. Hun har jobbet på =Kaffe siden 2019 og vet ikke hvordan hun skulle klart seg uten denne jobben. 

=Kaffe har sjelden slitt med å få kunder, men 2020 har vært et tøft år for dem som for så mange andre serveringssteder. Nina forteller at besøket har gått kraftig ned, noe som skapte mye usikkerhet. Men selv om besøkstallene fremdeles er lave har det vært veldig stor vekst på nett. Kaféen har satset stort på på salg av kaffe og andre godsaker gjennom nettbutikken sin, og nå før jul pakker de bestillinger for harde livet. Det gir inntekter til å holde driften i gang og folk i arbeid. 

Pandemien rammer gatemiljøet

=Kaffe driftes av Stiftelsen Erlik, som også står bak gatemagasinet =Oslo. Gateselgerne har fått føle effektene av at samfunnet har måttet stenge ned under pandemien. Mange gode tilbud, som varmestuer og matutdeling, har måttet stenge på grunn av smittevern. =Oslo måtte også holde stengt seks uker i vår. For gateselgerne betyr nedstengingen også færre folk ute i gatene og større problemer med å få kontakt. 

Janne Bøhmer Killingstad selger =Oslo. I mars var det dager hun bare fikk solgt to blader - det var så få folk. Men i dag er hun utrustet med munnbind, hansker og antibac og opplever at folk på gata ser at =Oslo-selgerne tar smittevern på alvor. Når hun ikke kan komme i kontakt med folk ved hjelp av et smil, stemmer hun i en sang for å fange oppmerksomheten, forteller hun Kronprinsparet. Det synes de fleste er hyggelig og gøy. 

 Selgerne av =Oslo er et velkjent syn i bygatene. De håper mange vil kjøpe Juleboka nå fram mot høytiden. Foto: Stian Lysberg Solum

Den tradisjonelle juleboka ble lansert 13. november. Den gir en viktig ekstrainntekt til Erlik og selgerne, og mange var bekymret for at kundene ville utebli. Heldigvis har etterspørselen vært god så langt! Mange av Oslos innbyggere har forstått at det er ekstra viktig å støtte opp om gatemagasinets selgere nå, og håpet er at salget skal holde seg inn mot jul. 

Vandret til Oslo S

Før Kari Veiteberg ble Oslos biskop i 2017 jobbet hun som prest i Kirkens bymisjon. Hun har inngående kjennskap til Bymisjonens arbeid i Oslo og utfordringene mange av byens svakeste står overfor. Hun hadde mye å fortelle Kronprins Haakon, som ble med for å møte representanter for Bymisjonens tilbud på Oslo S.

Kronprins Haakon på Karl Johans gate, på vei fra =Kaffe til Oslo S. Foto: Stian Lysberg Solum

Kirkens bymisjon 

Kirkens bymisjon er blant dem som forsøker å hjelpe vanskeligstilte. Da mange tiltak måtte stenge dørene i mars, intensiverte Bymisjonen arbeidet ute på gatene der de oppsøkte folk med mat og informasjon. Nå har mange tilbud åpnet igjen, men med begrenset kapasitet og strenge smittevernregler.

På Sporet

Ett av stedene Bymisjonen driver er Sporet på Oslo sentralstasjon. I vrimmelen av mennesker på landets travleste togstasjon finnes ikke bare reisende, men også mennesker med rusrelaterte utfordringer eller dårlig psykisk helse, ensomme, bostedsløse og personer med demens. Sporet tilbyr råd og veiledning, et stille rom, varme og omsorg til de som måtte trenge det.

Kronprins Haakon møtte generalsekretær i Kirkens bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal og Sporets leder Toril Kaupang utenfor Jernbanetorget i Oslo. De viste blant annet fram sykkelen de brukte for å komme seg rundt i byen og servere suppe da alt stengte ned i mars. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det er svært viktig at Bymisjonens kafeer, møtesteder og lavterskeltilbud kan være åpne, spesielt i en kald og krevende tid. Nå arbeider de for å kunne tilby trygge sammenkomster for julefeiring for gatemiljøet i Oslo og andre byer.

 

Kronprinsparet besøker =Kaffe. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook