Hopp til hovedinnhold

Digitalt adventsbesøk til studenter

De har flyttet langt fra familiene sine for å studere. I dag møtte tre studenter til digitale samtaler med Kronprinsparet om en annerledes studietid og hvordan julen blir.

09.12.2020

Studentene fikk en overraskelse levert på døra i forkant av samtalen – et julekort fra DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen – og en juleboks forberedt av kjøkkenet på Slottet med alt fra hjemmelaget gløgg og pepperkaker til konfekt med bringebær.

Det samme hadde Kronprinsparet fremme på Skaugum under de digitale besøkene.

Studentenes mentale helse under koronatiden

Lovis Tönnies (26) fikk pakken levert til sin studenthybel i Oslo av en slottsordonnans som hjelper til med post- og kjøreoppdrag. Tönnies kommer fra Lofoten og tar for tiden en master på Norges Idrettshøgskole.

Slottsordonnans Kristoffer Engen gir juleboksen fra Kronprinsparet over til Lovis Tönnies utenfor Kringsjå studentby i Oslo. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Lovis Tönnies delte sin bekymring for studentenes mentale helse under koronatiden, spesielt for dem som bor alene – hvordan det kan forsterke de negative tankene som alle kan kjenne på i løpet av en dag. Kronprinsesse Mette-Marit sa seg enig.

– Når man har gode sosiale relasjoner, vil de negative tankene lettere justere seg. Mange merker nok mangelen på denne justeringen med mindre kontakt, spesielt for studenter som er i en ny situasjon og kanskje også bor alene. Det er en stor endring i livet når man begynner å studere, sa hun.

Godt å bo i kollektiv

Pakkene kom også frem til Bergen og Trondheim hvor de to andre studentene befant seg. William Urbye Myhre kommer fra Drøbak og er student ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Åshild Ryen er opprinnelig fra Namsos og studerer Energi og miljø ved NTNU i Trondheim.

Begge bor i kollektiv og fortalte hvor viktig det hadde vært i de siste ni månedene.

NTNU-student Åshild Ryen er glad for at hun bor sammen med venner i et kollektiv – at de har god plass og hage. Foto: Jenny Westrum-Rein / Nidaros

Koronatilpasset studenttilværelse

Kronprinsparet ville vite hvordan de siste månedene har vært for studentene – og hvordan det har gått med studiene. Studentene kunne fortelle om savnet etter sosiale avbrekk og mye hjemmesitting med forelesninger på video.

NHH-studenten William Urbye Myhre er oppe i 62 dagers koronakarantene etter de lokale smitteutbruddene i Bergen og bor i et kollektiv med tre andre. Han har begynt å spille sjakk, men det meste av tiden har gått med til studiene.

De avsluttet samtalene med å ønske hverandre god jul – og et ønske om at alle kunne komme hjem til familiene sine til jul.

Slottets kjøkkensjef Nicolai Lundsgaard tar siste sjekk av julepakkene til studentene fra Kronprinsparet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Dagens digitale julesamtaler var de første i rekken. I morgen, torsdag, skal Kronprinsparet snakke med et pensjonistpar bosatt i Høvringen nord i Gudbrandsdalen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook