Hopp til hovedinnhold

Julebesøk til Gudbrandsdalen

Onsdag snakket Kronprinsparet med studenter i ulike deler av landet. I dag gikk den digitale turen til Gudbrandsdalen der de møtte ekteparet Hovengen, to aktive pensjonister i Sel kommune.

10.12.2020

Kari Elisabeth og Arne Hovengen bor i setergrenden Høvringen ved inngangen til Rondane. Der drev de Øigardsseter Fjellstue fram til de pensjonerte seg for noen år tilbake.

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen ville gjerne høre hvordan de har opplevd denne koronatiden og hva ekteparet tenker om julefeiring og tiden framover.

 Kronprinsparet snakker med Kari Elisabeth og Arne Hovengen i Sel - fra stuen på Skaugum. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

Det ble svært lite kontakt med barn og barnebarn de første månedene etter nedstengingen. – Vi holdt oss hjemme, fortalte Hovengens. Så ble det litt lettere i sommer, da smitten var liten, med besøk fra familien. 

Etter hvert ble det også mulig å reise på hytta, og paret kunne reise til Sandefjord og nyte sjøen. I sommer fulgte ekteparet anbefalingen om å ta ferien i eget land, og kunne fortelle om en fantastisk tur nordover til Vesterålen, Lofoten og Helgelandskysten. Kronprinsparet, som også tilbrakte sommeren på hytta og på ferie i Lofoten, sa seg hjertelig enig i at det var en riktig fin måte å tilbringe sommeren på.

 Mange fikk fått øynene opp for hvor vakkert det kan være i Norge i sommer, sa Kronprinsesse Mette-Marit.

Den største forskjellen fra livet slik det pleier å være i fjellbygda, er mangelen på kontakt med venner - den jevne sosiale omgangen og felles aktiviteter. Ekteparet er også glade i å reise, gjerne til litt varmere strøk, og det har det naturlig nok ikke blitt anledning til. 

 Men vi er heldige i forhold til så mange andre. Vi er friske og er ute og går tur hver dag. Nå har skiføret også kommet, så turene går ofte på ski.  Vi er privilegerte. Det er fryktelig å se hvordan det er mange steder ute i verden  selv hos naboene våre i Sverige og Danmark.

Ekteparet Kari Elisabeth og Arne Hovengen før samtalen med Kronprinsparet. Foto: Ida Lindsø Tho, Norddalen

 Vi er flinke til å kose oss, forteller de. Begge er glade i bøker og god mat  Arne er til og med utdannet kokk. Og det blir en del tid på iPaden. Med seks barnebarn mellom fire og femten år, blir det en god del facetime og mange snapper. 

Julaften skal tilbringes i Valdres med datteren og hennes familie. Som regel står det ribbe på menyen for familien, men tidligere, da Arne jaktet, var det julekveldsryper som gjaldt. 

 Har dere noen tips til andre pensjonister, spurte Kronprins Haakon avslutningsvis.

 Å komme seg ut og holde seg i form, svarte ekteparet unisont.  

Ekteparet Hovengen fikk tilsendt julegodsaker fra Slottets kjøkken. Kjøkkensjef Nicolai Lundsgaard har sørget for forsendelser til flere steder rundt i landet. Foto: Det kongelige hoff


Mandag drar Kronprinsparet på digitalt besøk til personer som lever med psykisk sykdom - en skrivent og to personer tilknyttet Fontenehuset i Oslo og Tromsø.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook