Hopp til hovedinnhold

Førjulsbesøk til Oslo Krisesenter

Hennes Majestet Dronningen og Oslos ordfører Marianne Borgen var i dag på besøk hos Oslo Krisesenter. – Vi er her. Selv om samfunnet stenger ned, er vi alltid åpne, sier daglig leder.

22.12.2020

Hver måned får Oslo Krisesenter mellom 200 og 250 nye henvendelser fra voldsutsatte.

Rundt 25 av disse blir overført til bosenteret på grunn av alvorlighetsgraden av volden og trusselbildet til den voldsutsatte. De resterende får bistand gjennom Oslo Krisesenters dagtilbud, eller råd og veiledning over telefon.

I forbindelse med julehøytiden forventer de flere henvendelser, kunne daglig leder Inger-Lise Walmsness Larsen fortelle.

Møtte tidligere bruker

Halvparten av de som kontakter krisesenteret er kvinner med etnisk norsk bakgrunn. «Anne», en tidligere beboer, fortalte Dronningen om den gode og profesjonelle hjelpen hun fikk i møte med krisesenteret, som hun hadde savnet i møte med andre instanser.

Dronningen i samtale med en tidligere beboer som roste de ansattes kompetanse og hjelpen hun hadde fått. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Mange voldsutsatte kvinner og menn tar selv kontakt med krisesenteret.

– Vi er glade for at mange finner fram til oss og selv ber om hjelp, og at våre samarbeidspartnere som politiet kommer med kvinner når de er i behov av hjelp – ofte etter bekymrede meldinger fra naboer, sier Walmsness Larsen.

I dag har 28 voksne og 12 barn beskyttelse på senteret.

Pepperkakebaking

Dronningen fikk en liten omvisning på krisesenteret, hvor hun møtte beboere på avstand. Dronning Sonja og ordfører Marianne Borgen ble ledsaget gjennom et stort og flott lekerom. Rommet var utstyrt med klatrestativ, hundrevis av leker gitt som gaver og fargerike veggmalerier som ulike kunstnere har bidratt med. I et samlingsrom satt barn rundt et bord og lagde pepperkaker.

Dronning Sonja og ordfører Marianne Borgen ledsages gjennom lekerommet. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Da Dronningen besøkte krisesenteret for nøyaktig elleve år siden, tok hun del i pepperkakebakingen. Det ble vanskelig i år på grunn av koronasituasjonen.

Besøkte Bokollektivet

Besøket ble avsluttet i Bokollektivet – hvor Dronningen fikk møte seksjonsleder Kristin Mettenes og tidligere beboer «Sara».

Bokollektivet er tilknyttet Oslo Krisesenter og er en del av det nasjonale bo- og støttetilbudet til unge utsatt for tvangsekteskap og æresrelatert vold. I dag bor fem unge kvinner her – åtte unge kvinner og tre barn bor i eksterne leiligheter.

Dronning Sonja og ordfører Marianne Borgen besøker Bokollektivet for unge utsatt for tvangsekteskap og æresrelatert vold. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Samtalen fant sted i et stort samlingsrom. I midten av rommet stod et juletre med lys og pynt. På en tavle hadde jentene skrevet en hilsen til Dronningen på mange forskjellige språk.

«Sara» og Kristin Mettenes fortalte at feiring av høytidene var viktig for jentene. Midt i alt det vanskelige var det godt å holde fast ved noen tradisjoner. Her feires jul, påske, id og divali med tradisjonell mat og alt som hører til. De fortalte Dronningen videre om nettverket som jentene har sammen, også etter at de har flyttet fra Bokollektivet, og populære friluftsturer i samarbeid med Den norske turistforeningen.

– Friluftsliv er bra både for den psykiske og fysiske helsen. Mange av jentene har aldri vært utenfor en storby, så de kan være skeptiske til å dra på hyttetur. Det er en positiv opplevelse for mange av jentene som er med, sa seksjonslederen og la til.

– I tillegg føler de seg trygge, for det er ingen som kan finne dem der, så langt unna storbyen og andre mennesker.

 

Fakta

Oslo Krisesenter

Norges største og eldste krisesenter.

I 2018 hadde krisesenteret 40-årsjubileum. H.M. Kongen var til stede på jubileumsmarkeringen.

Oslo Krisesenter er en stiftelse som utfører Oslo kommunes lovpålagte krisesenteroppdrag. Som eneste krisesenter i kommunen, betjener Oslo Krisesenter hele Oslo kommunes befolkning.

Oslo Krisesenter er et gratis, døgnåpent, lavterskel, akuttilbud, til voldsutsatte kvinner og deres barn.

I 2019 ble 296 kvinner, 14 menn og 205 barn, gitt et midlertidig beskyttet botilbud på Oslo Krisesenter.

Totalt var det 2414 nye henvendelser i 2019, 2116 fra kvinner og 298 fra menn.

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook