Hopp til hovedinnhold

Møtte berørte etter skredet i Gjerdrum

DD.MM. Kongen og Dronningen og H.K.H. Kronprinsen besøkte i dag Gjerdrum etter det katastrofale kvikkleireskredet som startet onsdag morgen. 

03.01.2021

– Vi har hatt en bevegende dag bak oss. Jeg har problemer med å finne ting å si, for dette er helt forferdelig, sa Kong Harald etter besøket.

Kongeparet og Kronprins Haakon møtte evakuerte og pårørende, samt representanter for kommune og nødetater som har arbeidet kontinuerlig siden skredet tok med seg en rekke boliger like ved Ask sentrum i Gjerdrum.

Kongeparet ankommer Olavsgaard hotell for å møte berørte etter skredet på Gjerdrum. Foto: Lise Åserud / NTB

Kongeparet fortalte om rystende fortellinger og berømmet nødetater og frivillige.

– Vi har fått et veldig godt innblikk i det arbeidet som er gjort i nødetatene. Det er meget imponerende – dyktige mennesker og godt samhold. Det gjorde et enormt inntrykk. Denne lille kommunen på 7000 har en hjertevarme som vi har opplevd så sterkt i dag. Denne viljen og den medmenneskelige følelsen har gjennomsyret alt vi har møtt i dag, sa Dronningen.

Seks personer er bekreftet omkommet, mens fire personer er fortsatt savnet. Ti personer ble registrert skadet i skredet onsdag og fraktet til legevakt og sykehus.

Orientering fra redningsmannskaper

Kongeparet og Kronprinsen ankom Gjerdrum kulturhus like før klokken 11.00. Her ble de møtt av ordfører Anders Østensen, politimester Ida Melbo Øystese og innsatsleder Anders Solberg Bru i Øst politidistrikt.

Innsatslederen orienterte om situasjonen i skredområdet, og om redningsaksjonen som fortsatt pågår. Mannskaper fra Brann- og redningsetaten og Politiet jobber på bakken. I tillegg benyttes helikopter, droner og hunder i søket.

Kronprins Haakon, Kong Harald og Dronning Sonja følger orienteringen fra redningsmannskapene. Foto: Lise Åserud / NTB

Representanter for helse, Brann- og redningsetaten og Forsvaret orienterte om sitt arbeid.

– En uvirkelig situasjon

Etter den første orienteringen ble Kong Harald, Dronning Sonja og Kronprins Haakon ledsaget til et nytt møterom for en orientering av kommunen og sivil sektor om hvordan man har ivaretatt berørte og pårørende.

– Vi er en hardt prøvet kommune som står i en helt uvirkelig situasjon, sa ordfører Anders Østensen innledningsvis og fortsatte.

– Natt til onsdag gikk denne kommunen fra å være en liten, sovende kommune til å bli senteret for en av de verste katastrofene i Norge på lang tid. Vi øver på kriser og kriseledelse, men dette var langt over vår fatteevne, sa han.

Stort skred

Skredet på Ask i Gjerdrum er ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) blant de største kvikkleireskredene som har rammet i Norge. Ikke siden Verdalsraset i 1893 har man hatt kvikkleireskred av denne dimensjonen i Norge.

I Gjerdrum er totalt 31 boenheter fordelt over minimum ni bygg være tatt av skredet. I tillegg kommer annen infrastruktur som garasjebygg.

Skredområdet i Gjerdrum. Foto: Jaran Wasrud / NVE / NTB

Svenske redningsarbeidere har bidratt i redningsaksjonen, men har nå reist tilbake til Sverige. Under besøket fortsatte mannskapene redningsarbeidet i skredområdet.

Tente lys i kirken

Utenfor Gjerdrum kirke ble Kongeparet og Kronprinsen møtt av biskop Atle Sommerfeldt. Inne i kirken tente Kong Harald, Dronning Sonja og Kronprins Haakon lys for de som er rammet av skredkatastrofen.

Lystenning i Gjerdrum kirke til minne om ofrene etter skredet. Foto: Lise Åserud / NTB

Etter lystenningen reiste Kongen og Dronningen videre til Olavsgaard hotell på Hvam der de møtte evakuerte og andre berørte. Kronprinsen reiste til Clarion hotell på Gardermoen for samtaler med evakuerte og pårørende.

– De som er berørt av dette lever i en vanskelig situasjon, sa Kronprinsen etter å ha møtt pårørende til personer som er bekreftet omkommet, pårørende til personer som er savnet og de som har mistet huset sitt eller blitt evakuert.

Kronprins Haakon forteller om møtet med de evakuerte og pårørende på Gardermoen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Det er ekstremt sterke inntrykk og voldsomme historier som de forteller. Det er vondt å kjenne på hvordan de har det. Det er veldig mange mennesker som ønsker å stille opp for dem som er rammet, sa han videre og berømmet det gode arbeidet og den viktige innsatsen til redningsmannskaper, kommunen og frivillige.

Kongens nyttårstale

I sin nyttårstale sendte Kong Harald en hilsen til alle som er berørt av katastrofen.

– Den forferdelige hendelsen gjør dypt inntrykk på oss alle. Jeg føler med dere som går inn i det nye året med sorg og uvisshet. Med dere som har mistet hjemmene deres og som akkurat nå er fortvilte og ikke ser veien videre, sa han.

Kongen berømmet også myndigheter, nødetater og sivilsamfunnet for den store innsatsen under krevende forhold.

– Dere har fremdeles mye tungt arbeid foran dere. Og nok en gang ser vi at folk mobiliserer for å hjelpe medmennesker i nød. Det gjør meg både stolt og rørt.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook