Hopp til hovedinnhold

Lå ni dager i respirator

I dag var Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen på digitalt besøk til LHL-sykehuset Gardermoen. Der fikk de blant annet møte tre pasienter som i lang tid har slitt med senskader etter covid-19.

27.01.2021

Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke (LHL) har siden mai 2020 tilbudt spesialisert rehabilitering av covid-19-pasienter på LHL-sykehuset på Gardermoen. Dette er et 3-4-ukers rehabiliteringsopphold der pasienten får aktiv opptrening, kostholdsveiledning, bistand i utfordringer knyttet til jobb, hjelp til å takle stress og bearbeide eventuelle traumer knyttet til sin sykdom.

Kronprinsparet fikk først treffe to av fagpersonene som kunne fortelle om hvordan de jobber med covid-pasienter og hvilke utfordringer de ser for seg at vil dukke opp i tiden fremover, da de forventer at pasientgruppen vil vokse.

Lære å pusse tennene på nytt

- Vi ser gjennom vår egen oppfølging av covid-19 rehabiliteringspasienter at mange sliter med funksjonstap og senvirkninger i lang tid, også når vi nærmer oss ett år etter at de ble syke. Pasientene kan trenge hjelp fra alt til å snu seg i senga til å lære å pusse tennene på nytt, men når de går ut døra hos oss så bærer de kofferten sin selv, sa Nils Henrik Holmedahl, medisinsk ansvarlig for rehabiliteringen ved LHL-sykehuset Gardermoen.

- Det har vært skummelt, men spennende, kunne spesialfysioterapeut Silje Ask Solbakken fortelle om det å jobbe med en sykdom de ikke visste veldig mye om.

Tiden etterpå er mye tøffere 

Kronprinsparet fikk også møte tre pasienter som ble syke med covid-19 tidlig i 2020. De sliter fremdeles, snart ett år senere, med ettervirkninger etter sykdommen. Tom og Kjell-Olav var blant de første som ble syke i Norge, og de havnet begge på respirator i henholdsvis ni og åtte dager.

Tom, Trine og Kjell-Olav har alle slitt med senskader etter covid-19.

Trine derimot holdt seg hjemme gjennom hele sykdomsforløpet og måtte flere ganger ha besøk av legevakta. I dag er hun fremdeles merkbar hes når hun snakker. Alle tre kunne fortelle om lange rehabiliteringsperioder og behovet for å bygge opp igjen kroppen fysisk. De kunne også fortelle om problemer med hukommelse, hodepine og utmattelse.

- Jeg pleier å si at det var tøft å være syk, men tiden etterpå er mye tøffere, sa Trine Skorpen. 

Tom, Trine og Kjell-Olav sitter i dag i arbeidsutvalget for interessegruppen for covid-19-pasienter i Norge. Denne ble opprettet av LHL i november 2020.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook