Hopp til hovedinnhold

Kronprinsregenten på digital seilas

80 prosent av verdens varehandel går på kjøl. Hans Kongelige Høyhet Kronprins Hakon møtte i dag fire norske sjøfolk om bord på skip rundt om i verden. – Takk for innsatsen for å holde samfunnet og fartøyene i gang.

01.02.2021

Direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund innledet møtet med å fortelle om hvor avgjørende skip er for at vi alle skal få det vi trenger i hverdagen, for industrien og for energiproduksjonen til havs.

– Heldigvis for oss alle har skipene seilt gjennom hele pandemien. Mange av oss har fått en ny hverdag og sitter på hjemmekontor. Sjøfolk kan ikke gjøre sin jobb hjemmefra – de må på skipene, sa Solberg.

Den norske flåten er verdens fjerde største i verdi – og norske rederier drifter og opererer om lag 1800 skip og rigger over hele verden.

Livet om bord

Kaptein Kjell Arne Hevrøy deltok i møtet fra kjemikalietankeren Bow Excellence i Atlanterhavet – fire dager unna havn i Sør-Carolina i USA.

– Vi er glade for at vi er i jobb. Det er mange som ikke har jobb i disse dager. Selv om vi får for mye, sa Hevrøy som fortalte om hvordan man holder humøret oppe når man ikke kan gå i land i løpet av perioden man er om bord – som i hans tilfelle blir fem måneder. Det har blitt kjøpt inn musikkinstrumenter, god mat og hastigheten på internet har økt.

Kjell Arne Hevrøy fra Bergen har seilt som kaptein siden desember 1998. Foto: Odfjell

Mange sjøfolk står lange perioder i jobb under pandemien – og har også flere perioder i karantene som følge av smitteverntiltak og reisebegrensninger. Utfordringer med landlovnekt og mannskapsbytter var tilbakevendende tema under samtalen.

Hovedtillitsvalgt Kim Lekva Velve i Solstad Offshore, dekkskadett Seline Henriksen om bord Havila Subsea og maskinsjef Per Rydheim på Hurtigruten Nordkapp fortalte også om hverdagen til sjøs og hvilke ekstra utfordringer de har møtt under pandemien.

Hovedtillitsvalgt Kim Lekva Velve (Flatåsen), dekkskadett Seline Henriksen (Rovde), maskinsjef Per Rydland (Sortland) og kaptein Kjell Arne Hevrøy (Bønes) fortalte om livet om bord. Foto: Skjermdump

Norge som flaggstat

Kronprins Haakon møtte også representanter for sjømannsorganisasjonene og rederinæringen under den digitale seilasen.

Skipsfart ble tidlig definert som samfunnskritisk av norske myndigheter. Norge er i særklasse – og sammen har vi bidratt til gode løsninger, var stikkord fra samtalen med Hans Sande i Norsk Sjøoffiserforbund, Jonny Hansen i Norsk Sjømannsforbund og Hege Merethe Bengtson i Det norske maskinistforbund. De representerer henholdsvis 20 000, 10 000 og 6000 medlemmer.

Representanter fra Maritimt Hus, og rederiene GC Rieber og Odfjell SE deltok også i møtet.

– Jeg er oppriktig glad og stolt over at det er Norge som er våre skips flaggstat, konkluderte shippingansvarlig Harald Fotland i Odfjell SE og takket norske myndigheter for godt samarbeid og for å ha løftet problemstillinger globalt.

I desember stilte FNs medlemsland seg bak en resolusjon som oppfordrer alle land til å etterleve Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen IMOs protokoller for trygge mannskapsbytter og til å definere sjøfolk som samfunnskritisk personell.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook