Hopp til hovedinnhold

Prinsesse Astrid 89 år

Prinsesse Astrid, fru Ferner fyller 89 år i dag. Prinsessen er i full aktivitet og hadde flere offisielle oppdrag i 2020.

12.02.2021

Kort tid før pandemien stengte Norge ned, var Prinsessen til stede og representerte Kongehuset ved Ski Tour 2020 på Granåsen i Trondheim.

Kong Carl Gustaf og Prinsesse Astrid, fru Ferner fulgte Ski Tour 2020 i Granåsen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Under pandemien har Prinsessen fulgt opp sine beskytterskap og i desember i fjor sendte hun en digital hilsen til Norske Kvinners Sanitetsforening der hun takket for den frivillige innsatsen som medlemmene har lagt ned for andre det siste året.

Krigsårene

Prinsessen ble født i Oslo, men vokste opp på Skaugum i Asker før Kronprinsfamilien måtte flykte da tyskerne invaderte Norge 9. april 1940. Sammen med sin mor, Kronprinsesse Märtha og søknene, Prinsesse Ragnhild og Prins Harald kom de seg i sikkerhet over grensen til Sverige. Etter noen måneder i Stockholm, reiste de videre til USA med båt fra Petsamo i Finland. Kronprinsessen og barna bodde på Pooks Hill i utkanten av Washington DC til freden kom i 1945, og Kongefamilien kunne vende hjem til Norge.

Møtet med far er det sterkeste minnet jeg har fra 7. juni 1945, forteller Prinsesse Astrid, fru Ferner. 

– Det var dårlig vær – så vi kunne ikke se land, men jeg husker godt småbåtene som møtte oss ytterst i Oslofjorden. Det var vårt første møte med "Norge". Alle båtene var pyntet med løv og norske flagg. Etter hvert som vi seilte innover fjorden mot Oslo ble det flere og flere båter. Til slutt var det så mange båter at vi nærmest kunne gå tørrskodd i land.

Hjemkomsten 7. juni 1945

Førstedame

Prinsesse Astrid ble Norges førstedame da Kronprinsesse Märtha gikk bort i 1954. Hun fylte denne oppgaven fram til 1968, da Kronprins Harald giftet seg med Sonja Haraldsen og den nye Kronprinsessen overtok rollen.

Fotoalbum: Førstedame

Prinsesse Astrid, fru Ferner representerer fortsatt Hans Majestet Kongen og Kongehuset. Hun har flere offisielle oppdrag hvert år, er styreleder i Kronprinsesse Märthas Minnefond og har tolv beskytterskap som hun følger opp. Prinsesse Astrid har gjennom sitt virke lagt særlig vekt på omsorg for de svake i samfunnet og på inkludering av dem som er litt annerledes.

Prinsessen er stadig en aktiv dame og utfører oppdrag for Kongehuset. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Prinsessen har stor glede av sport og friluftsliv, og er sammen med Hans Majestet en trofast gjest i Holmenkollen og ved andre store idrettsarrangement. Da Prinsesse Astrid fylte 70 år ble hun tildelt ærespensjon av regjeringen.

Prinsesse Astrid giftet seg i 1961 med Johan Martin Ferner (1927 -2015). Paret fikk fem barn, og Prinsesse Astrid har syv barnebarn og et oldebarn.

Fødselsdagen feires privat.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook