Hopp til hovedinnhold

Nå er det fedrenes tur

– Jeg er beæret over å jobbe i et prosjekt som fremmer viktigheten av fars deltakelse i barn og unges liv, sier Thomas Haile i den nystartede organisasjonen Bydelsfedre Norge. I dag møtte Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten tre bydelsfedre digitalt.

11.02.2021

I 2016 ble organisasjonen Bydelsmødre etablert i Oslo – og har siden arbeidet med å bygge bro mellom sårbare minoritetskvinner og det offentlige.

Nå følger Bydelsfedre etter. I august i fjor startet prosjektet opp. Bydelsfedre er etablert i bydel Østensjø i Oslo – og snart i Alna og Stovner.

Bydel Østensjø er først ute med Bydelsfedre. – Jeg har lyst til å være med og bidra, sier kommende bydelsfar Daniel Ortega. Foto: Privat

Målet er å forebygge utenforskap hos barn og unge ved å styrke fedres deltakelse. Prosjektet skal også bidra til bedre livskvalitet blant menn med minoritetsbakgrunn.

Et etterspurt tilbud

– Da jeg startet Bydelsmødre fikk jeg ofte henvendelser for menn som lurte på hvorfor jeg ikke hadde startet et lignende tilbud for menn, sa initiativtaker Nasreen Begum, leder for Bydelsfedre Norge og Bydelsmødre Norge.

Nå er Bydelsfedre i full gang med et opplæringsprogram for frivillige menn, primært med etnisk minoritetsbakgrunn, med tema som foreldre, frivillighet, arbeid og helse.

I møtet som fant sted digitalt, fikk Kronprins Haakon høre fra tre fedre i tidlig 30-årene som alle brenner for prosjektet. Prosjektmedarbeider Thomas Haile og kommende bydelsfedre Abdullah Alsabeegh og Daniel Ortega fortalte om personlige erfaringer – både fra en oppvekst uten en far til stede og en oppvekst med en samfunnsengasjerte far som alltid stilte opp på dugnad, fotballkamp og i hjemmet.

Kronprins Haakon deltar i digitalt møte med kommende bydelsfedre Abdullah Alsabeegh og Daniel Ortega, prosjektmedarbeider Thomas Haile og Nasreen Begum og Tehrim Ahmed, leder og nestleder for Bydelsfedre Norge og Bydelmødre Norge. Foto: Skjermdump

– Jeg vil være med

For tre måneder siden ble norskspanske Daniel Ortega introdusert for prosjektet på en åpen barnehage i Østensjø. Til daglig jobber han som selvstendig næringsdrivende og har en sønn på 14 måneder.

– Jeg har vært klar fra starten av jeg har lyst til å være med og bidra. Vi er alle forskjellige, og jeg kan nå noen som kanskje ikke de andre når. Det er viktig å ha forskjellig språkkompetanse, kulturell kompetanse, personlighet og nettverk, sa Ortega og fortsatte.

– Kulturelt sett er det ikke alle kulturer hvor far er veldig delaktig. Det har man lyst til å gjøre noe med, sa han.

Målet er å rekruttere mellom 20 og 25 frivillige menn i hver bydel.

Thomas Haile ga en innføring i prosjektet og opplæringsprogrammet bydelsfedrene skal gjennom. Fagpersoner fra det offentlige tjenesteapparatet vil forelese. Etter å ha fullført opplæringen vil bydelsfedrene gå ut i sine lokalmiljøer som frivillige, der de veileder andre menn og fedre og bygger bro mellom fedre og offentlige tjenester.

Bydelsfedrene vil ha store lokale nettverk og snakke mange ulike språk, og kan nå ut til målgruppen på deres eget morsmål. Målgruppen er menn og fedre med et lite nettverk utover sin familie.

Godt lokalmiljø

Kronprins Haakon kjente godt til organisasjonen Bydelsmødre fra før og ville nå vite hvor Bydelsfedre var i prosessen.

– Det som er fint med dette konseptet – som dere har til felles med Bydelmødre – er den lokale kjennskapen. Alle bor der hvor de jobber og snakker med naboene. I tillegg til selve jobben bygger man et godt lokalmiljø. Man er glad i stedet man bor og har en egen driv på grunn av det, sa Kronprinsregenten.

Forskning viser at fedres aktive deltakelse i barns oppvekst har en svært positiv effekt på barnets utvikling. Fedre som er aktive i nærmiljøet kan også bidra til gode oppvekstsvilkår for barn og unge ved at de er til stede der barna ferdes, og ved at de er gode og synlige rollemodeller for sine egne barn og andre fedre.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook