Hopp til hovedinnhold

Hilsen til Pilegrimskonferansen 2021

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen sendte en digital hilsen til Pilegrimskonferansen i dag – og en varm takk til alle som arbeider med å ivareta de gamle pilegrimsledene.

18.03.2021

Pilegrimsreiser var svært vanlig i middelalderen og har fått en renessanse i vår egen tid. Nasjonalt pilegrimssenter har ansvaret for den statlige pilegrimssatsingen. Arbeidet bygger på fire grunnpilarer: kirke, tro og livssyn – kultur – miljø – næring.

Dagens konferanse samlet aktørene med ansvar for disse grunnpilarene til faglig påfyll og inspirasjon. Målet er å styrke og koordinere innsatsen, slik at pilegrimer får oppleve møter som berører på deres vandring. 

Det er dypt meningsfullt – og det minner oss om at vi alle er del av noe større enn oss selv. At vi står i en lengere linje enn våre egne liv. Kronprinsessen.

Å legge ut på pilegrimsferd er kjent fra de fleste religioner. Innenfor kristendommen kan tradisjonen føres tilbake til Kirkens tidligste tid. De første kristne ønsket å oppsøke stedene der Jesus hadde vært, som Jerusalem og Betlehem. 

Kronprinsesse Mette-Marits hilsen til Pilegrimskonferansen. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Mennesker har vært på vandring til alle tider, og av mange ulike grunner, slo Kronprinsessen fast i sin hilsen, men understrekte det spesielle med pilegrimsvandringene:

- En pilegrimsvandring har en ekstra dimensjon ved seg. Den forener oss med mennesker som har levd før oss, som har vandret mot det samme målet – i håp og bønn, i fortvilelse eller takknemlighet. Det er dypt meningsfullt – og det minner oss om at vi alle er del av noe større enn oss selv. At vi står i en lengere linje enn våre egne liv.

Vandring mot Nidaros

Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra sluttet an til pilegrimstradisjonen som en del av forberedelsene til sin konfirmasjon i 2019. Da gikk hun den siste delen av pilegrimsleden inn mot Nidarosdomen sammen med Kronprinsen.

Vel framme ved Nidarosdomen ble Prinsessen møtt av Kronprinsesse Mette-Marit, og de gikk sammen inn i domen. Foto: Kjartan Ovesen, NRK/NTB

Nidarosdomen er Olav den helliges gravkirke, og i middelalderen var Nidaros Nordens viktigste pilegrimsmål. I dag strømmer pilegrimer på nytt til Nidarosdomen.

Norges eldste pilegrimsmål

I fjellet bak ruinene av klosteret på Selja i Nordfjord, ligger St. Sunnivas hule. I følge legenden døde helgenen her på 900-tallet. Pilegrimer har valfartet hit i over 1000 år, og St. Sunnivahulen regnes som Norges eldste pilegrimsmål. 

Dronning Sonja på vei opp til St. Sunnivas hule under sitt besøk på Selja. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Hennes Majestet Dronningen var på Selja i anledning Bjørgvin bispedømmes 950-årsdag i 2018 og åpnet også Kystpilegrimsleden under besøket.

Legenden om Sunniva var årsaken til at Olav Kyrre opprettet et vestnorsk bispedømme med bispesete nettopp på øya Selja. Sammen med Olav den hellige var St. Sunniva den viktigste helgenen i norsk middelalder og sentral under kristningen av Norge.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook