Hopp til hovedinnhold

Åpnet stor Skagen-utstilling

Hennes Majestet Dronningen foretok i dag den digitale åpningen av en utstilling med skagensmaler Anna Ancher. – I dag flommer lyset fra Skagen inn over Lillehammer Kunstmuseum.

18.03.2021

Utstillingen «Anna Ancher – Skagens indre og ytre rom» er den største Anna Ancher-mønstringen utenfor Danmark noensinne.

– Anna Anchers malerier er behagelige å hvile i både for øyet og for sinnet. Men de utfordrer også: Når man studerer bredden av hennes verk, og de ulike versjonene av samme motiv, oppdager man at hun tvinger oss til å fokusere på det som er viktig, skrelle bort det uvesentlige, sa Dronning Sonja i sin tale.

Dronning Sonja får en lukket omvisning i utstillingen. Foto: Geir Olsen, NTB

– Formidler lys

Dronningen takket museet og alle involverte som har skapt en utstilling under krevende forhold.

– Kunstlivet lider under pandemien. Og vi – som til vanlig finner næring, livsglede og inspirasjon gjennom kunstopplevelser – vi lengter. Derfor formidler denne utstillingen i både konkret og abstrakt forstand – lys. Hjertelig takk for dette, sa hun.

I forkant av den digitale åpningen fikk Dronningen en omvisning i utstillingen av kurator Cecilie Skeide og kunstner Hanne Borchgrevink, som har fargesatt veggene.

Kurator Cecilie Skeide og kunstner Hanne Borchgrevink ledsager Dronningen i utstillingen. Foto: NTB

Skagensmaleren Anna Ancher

Anna Ancher (1859–1935) er en av Nordens viktigste kunstnere i perioden 1880-1920. Hennes solrike interiører og intime portretter tilhører den nordiske kunstkanon.

Utstillingen består av nesten 200 malerier, mange tegninger og et omfattende kontekstmateriale med brev, skissebøker, fotografier og kulturhistoriske gjenstander.

Utstillingen er et samarbeid mellom Statens museum for kunst i København og Skagens Kunstmuseer, hvor den ble vist for mer en 250 000 personer i fjor.

 

Dronning Sonjas tale ved den digitale åpningen av utstillingen "Anna Ancher – Skagens indre og ytre rom". Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook