Hopp til hovedinnhold

Åpnet Røde Kors' påskeberedskap

Kronprinsparet åpnet Røde Kors' påskeberedskap i dag. - Det arbeidet som de frivillige gjør – både nå i påsken og året rundt – er utrolig viktig, sa Kronprinsregenten.  

25.03.2021

Åpningen fant sted digitalt ved Semsvannet i Asker. Der kalte Kronprins Haakon opp landsrådslederen for Hjelpekopset over sambandet.

- Er dere klare for påsken med alt det innebærer?
- Røde Kors Hjelpekorps er klare for påsken også i år.
- Det er godt å vite. Dere gjør en utrolig flott innsats. Da erklærer vi påskeberedskapen til Røde Kors for åpnet, sa Kronprinsregenten.

Kronprinsparet rettet også en takk og et ønske om en god - og rolig - påske til de mange frivillige som fulgte åpningsseremonien via dataskjermer og mobiltelefoner over hele landet.

Kronprins Haakon kalte opp lederen for årets innsats på sambandet og erklærte årets påskeberedskap for åpnet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ved Semsvannet fikk Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit se noe av utstyret hjelpekorpsene har til rådighet i beredskapstjenesten, som ATV, snøscooter og ambulanse. Lederen i Asker Røde Kors Hjelpekorps, Ellinor Møller, orienterte om årets påskeberedskap på vegne av de frivillige. Hun kunne også svare på Kronprinsparets spørsmål om aktiviteter og hva som behøves for å bli med i hjelpekorpsene. 

Kronprinsparet ble tatt imot av generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland, da de kom til Semsvannet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Forsterket beredskap

Hjelpekorpset har over 6 000 frivillige mannskaper med nødvendig kompetanse til å delta i søk- og redningsoppdrag. Nå går 1 200 av dem inn i en forsterket beredskap ved populære utfartssteder, på fjellet og ved sjøen over hele landet. Fordi Røde Kors forventer at flere vil oppsøke naturen der de bor, har mange frivillige styrket hjemmevakt og er klare til å rykke ut om behovet skulle oppstå. For mange er påsken starten på båtsesongen – derfor vil hjelpekorps langs kysten bemanne sine båter.

Det arbeidet som de frivillige gjør – både nå i påsken og året rundt – er utrolig viktig. Kronprins Haakon.  

- Det er trygt å vite at noen er klare til å rykke ut i søk og redning hvis det skulle trengs. Vi får håpe at det blir en rolig påske i år og ikke for mange utrykninger. Men det er veldig flott at beredskapen er der, at den fungerer, og at dere er så flinke dere som jobber med det, sa Kronprins Haakon.

Viktig medisin

Røde Kors har 10 000 besøksvenner over hele landet. Besøksvennene har sørget for å ringe til eller snakke på skjerm med mange som sitter alene, og de er forberedt på å gjøre det også i "den stille uken". Samtaletjenesten "Kors på halsen" er åpen hver dag gjennom hele påsken. Dette er et tilbud der barn og unge kan henvende seg helt anonymt og få noen å snakke med.

Kronprinsesse Mette-Marit er Norges Røde Kors høye beskytter. Hun la vekt på at det i disse tider er mange som trenger at noen ser dem, at noen bryr seg. Hun fremhevet også at den medmenneskelige varmen Røde Kors' frivillige gir, er viktig medisin for samfunnet vårt.

- Jeg må få lov til å takke dere og alle andre frivillige som jobber, spesielt i denne påsken her, sa Kronprinsessen. - For det er ikke til å legge skjul på at dette blir en veldig vanskelig påske for mange. Det at beredskapen også finnes for dem som sliter gjennom en påske hvor det er mindre sosial kontakt - folk begynner å bli lei, de er slitne, folk sliter med psykisk enn før. At Røde Kors og andre organisasjoner er der også for dem, setter jeg stor pris på. 

Gjennom hele pandemien har frivillige i Røde Kors og andre organisasjoner gjort en ekstraordinær innsats for sine medmennesker. Innsatsen har virkelig vist betydningen av frivillighet, og Kronprinsparet viste sin takknemlighet for den store innsatsen som er lagt ned.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Røde Kors har utarbeidet egne koronavettregler som gir god veiledning i hvordan man skal forholde seg under pandemien, og de kan lastes ned via lenkelisten.

Lang tradisjon

Norges Røde Kors har hatt beredskap i påsken i snart 100 år. Fjellsikkerhet ble et tema etter at flere omkom på Hardangervidda på begynnelsen av 1920-årene, og snart ble det etablert hjelpekorps forskjellige steder i Norge. Hjelpekorpsene består av mennesker med unik kunnskap om førstehjelp og redningsaksjoner samt viktig kunnskap om lokale forhold. I dag har Røde Kors 150 vaktsteder over hele landet.

Etter hvert som antallet hjelpekorps steg og stadig flere frivillige engasjerte seg, ble det et behov for å koordinere virksomheten i påsken. Dermed etablerte Norges Røde Kors en redningssentral på Nordseter ved Lillehammer som et prøveprosjekt.

Etter to år ble sentralen flyttet til Golsfjellet og i 1979 ble det vedtatt at sentralen skulle omgjøres til en landsdekkende informasjonssentral. Sentralens hovedformål skulle nå være å informere media og skiturister om hjelpekorpsenes virksomhet i påskefjellet, i tillegg til å drive opplysningsarbeid om alt fra fjellvett til bekledning.

Informasjonssentralen utviklet seg deretter i takt med mediene, mulighetene og behovet for kommunikasjon. I 2018 ble informasjonssentralen flyttet til Oslo.

Kronprins Haakon kaller opp landsrådslederen for Hjelpekopset over sambandet. Video: Røde Kors

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook