Hopp til hovedinnhold

Vinnerne i konkurransen Unge forskere kåret

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen sendte sine gratulasjoner til årets finalister. – Mange av de store utfordringene i vår tid krever nye perspektiver, nye spørsmål, ny energi for at vi sammen kan løse dem.

23.04.2021

Det ble delt ut til sammen fem førstepriser innen humaniora, naturvitenskap og teknologi i den direktesendte digitale finalen i ettermiddag. Til sammen 20 elever fikk pengepriser og spesialpriser som deltakelse på internasjonale konkurranser.

– Gratulerer alle sammen – og lykke til videre! Jeg heier på dere, sa Kronprinsen i sin videohilsen.

Kronprins Haakons hilsen til konkurransen Unge forskere. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

– Viktig at unge slipper til

Forskningsrådet konkurranse Unge forskere inviterer elever fra ungdomsskole og videregående skole til å være med. Kronprins Haakon er høy beskytter for konkurransen.

– Forskning er en av de beste medisinene mot konspirasjonsteorier og falsk informasjon. Forskning fremmer kritisk tenkning og kildekritikk, sa Kronprins Haakon og og la til en annen grunn for hvorfor det er viktig at unge engasjerer seg i forskning og innovasjon.

– Dessuten er det unges egen framtid dette handler om. Og kommende generasjoners. Det er viktig at unge slipper til så tidlig som mulig med sine ideer og tanker – i samråd med kunnskapsrike og erfarne fagfolk, sa han.

Vinnerne

I klassen for naturvitenskap og teknologi ble det delt ut to førstepriser. De gikk til Mansukh Kaur fra St Olav videregående skole og Matthieu Bou fra International School of Stavanger.

Kaur har studert syrenøytraliserende medisiner, og undersøkt hvordan effektiviteten til disse henger sammen med hvor mye de koster. Bou har undersøkt egenskapene til såkalte geopolymerbetong, som kan bli et viktig bidrag til å redusere karbonavtrykket til betong som byggemateriale.

Det ble delt ut tre førstepriser i klasssen for humanistiske fag og samfunnsfag, og de gikk til Yasmine Kroknes-Gomez, Ling Olivia Li, begge fra Blindern videregående skole, og Sofie Bjarkø fra Stavanger katedralskole.

En fullstendig oversikt over vinnerne og hva de har studert, forsket og analysert ligger på Forskningsrådets nettsider.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook