Hopp til hovedinnhold

Historien om A-1

17. mai skal den nyoppussede Buicken A-1 ut på tur igjen. Den ikoniske bilen har fått et teknisk og estetisk løft siden kjøreturen gjennom Oslos gater på nasjonaldagen i fjor.

16.05.2021

Roadmasteren fra 1939 har fått en ny, flott kalesje. Det skinner litt ekstra i lakken, og bilen har fått ny kløtsj og nye dekk.

Dette er historien om den ikoniske bilen A-1. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff. Stillsfoto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

Det har vært viktig med en oppgradering der det har vært nødvendig, men uten å overrestaurere. De gamle skinnsetene er bevart, men sømmene er tatt opp og sydd på nytt i de originale hullene. I tillegg er støtdemperne restaurert.

Gitt i gave

Buick Roadmaster Serie 81C var opprinnelig en gave fra General Motors til Kronprins Olav og Kronprinsesse Märtha. De fikk den under en lengre reise i USA i 1939.

Bilen skulle snart vise seg å bli en viktig del av Kongefamiliens historie.

Under krigen ble bilen gjemt bort. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Ved hjemkomsten 7. juni 1945 var Kong Haakon og Kronprinsesse Märtha passasjerer i bilen. Gatene i hovedstaden var fulle av flagg og jublende folkemasser på kjøreturen fra Honnørbryggen til Slottet.

Bak kom Kronprins Olav og barna i en tilsvarende bil, C-1473, en 1938-modell, som tilhørte familien Nagell-Erichsen. Den samme bilen ble brukt da Kronprins Olav ble kjørt rundt i Oslos gater under frigjøringsdagene i mai 1945, med Max Manus som væpnet vakt i forsetet. A-1 returnerte først i juni.

Den kongelige kortesjen med A-1 i spissen kjører gjennom Torggata ved Kong Haakons hjemkomst til Norge 7. juni 1945. Foto: NTB

For de store anledninger

Den ærverdige bilen ble benyttet av Kong Olav i forbindelse med signingen i Nidarosdomen i Trondheim i 1958 – og av Kongeparet i forbindelse med signingen i 1991. Den ble også brukt på Kronprins Haakons myndighetsdag i juli samme år og under innspillingen av filmen «Max Manus» i 2008.

Det skulle gå nesten 29 år fra Kronprinsens 18-årsdag til bilen igjen skulle bli brukt i offisiell sammenheng av Kongefamilien. Den fikk den nødvendige sikkerhetsmessige og tekniske gjennomgangen og gjort klar for kjøreturene i Asker og Oslo 17. mai 2020.

Kongeparet sitter i A-1 under kjøreturen gjennom Oslos gater 17. mai 2020. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook