Hopp til hovedinnhold

Gratulerer med dagen!

Klokken 11.30 kom Kongefamilien ut på Slottsbalkongen og klokken 12.00 runget "Ja, vi elsker" over Slottsplassen. Det var ett av flere høydepunkt i dag før programmet ble avsluttet på Kongeskipet.

17.05.2021

På samme måte som i 2020 er også årets 17. mai litt annerledes enn det vi er vant til. Men mange fine tradisjoner blir holdt i hevd - om enn på noe annet vis. I år er rammene for Kongefamiliens program for dagen offentlig, men med noen detaljer holdt tilbake med tanke på smittevern. 

Fotoalbum med bilder fra dagen

Markering i Asker 

På en vanlig 17. mai tar Kronprinsfamilien imot barnetoget i Asker på trappen utenfor Skaugum. I dag dro familien ned alleen til porten der representanter for skolene i Asker var møtt fram sammen med både korps, kor og speidere. 

 Kronprinsfamilien møtte representanter for Askers skoler, korps og kor utenfor porten til Skaugum. Foto: Lise Åserud, NTB

- Vi savner dere der oppe, sa Kronprins Haakon. Kronprinsfamilien tok seg god tid til å snakke med alle som var møtt fram i regnværet.


- Heldigvis er vår begrensning i frihet kortvarig, sa Askers ordfører Lene Conradi i sin tale, der hun særlig berømmet de unges innats for smittevern under pandemien. Russen i Asker var blant dem som stilte med representanter ved Skaugum og møtte Kronprinsfamilien i dag. 

Blomsterbarna Linnea Isabel Nesteby og Philip Johannsen Vengstad blir begge 8 år i dag, og de hadde med blomster til Kronprinsparet. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff


Så reiste Kronprinsfamilien på en rundtur i Asker. Stoppestedene kom overraskende på de fleste, med besøk til både Gullhella bo- og omsorgssenter, Korpåsen boligsameie og Blakstad skole.

 Kronprinsessen og Prinsesse Ingrid Alexandra på overraskelsesbesøk ved Gullhella bo- og omsorgssenter. Foto: Terje Pedersen, NTB


"Ja, vi elsker" fra Slottsplassen

Klokken 11.30 kom Kongefamilien ut på Slottsbalkongen. Der ble de møtt av fanfare fra Hans Majestet Kongens Garde, som hadde tatt oppstilling foran Slottet. Tre skolefaner var også på plass. Det var fanene til Ruseløkka skole - som fyller 150 år i år, fulgt av Bestum som fyller 100 og Ellingsrudåsen som er 50. De ville gått først i 17. mai-toget en vanlig 17. mai. I dag representerte de alle Oslos skoler på Slottsplassen.

Kongefamilien på Slottsbalkongen. Foto: Lise Åserud


Klokken 12 runget «Ja, vi elsker» over Slottsplassen. Det Norske Jentekor ledet an sammen med Bislett guttekor, Bolteløkka jentekor og Kongens garde. Dette var høydepunktet i årets markering foran Slottet, som omfattet både taler, ord fra ungdommen, drilloppvisning, sang og dans.

Garden hilste Kongefamilien fra Slottsplassen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Kongefamilien fulgte arrangementet fra Slottsbalkongen, og stemte i da Nasjonalsangen lød fra utallige steder over hele landet.

Det Norske Jentekor ledet an i "Ja, vi elsker" fra Slottsplassen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Overraskelsesbesøk i bydelene 

I år som i fjor la Kongeparet og Kronprinsparet ut på en kjøretur i Oslos bydeler etter arrangementet på Slottsplassen. Detaljene om kjøreruten var holdt hemmelig, for å hindre at mange skulle komme tett sammen. Opprinnelig var planen å benytte åpne veteranbiler, med klassiske A1 i spissen, men værgudene ville det annerledes. Til tross for regnværet var det mange blide folk langs rutene. 

Kronprins Haakon passerer Årvoll omsorgssenter. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Grünerløkka skolekorps spilte i Birkelunden i dag, og var på plass da kortesjen passerte Grünerløkka. Foto: Berit Roald / NTB 

Kongeparet og Kronprinsparet skilte lag og besøkte både Årvoll, Økern, Tøyen, Grünerløkka og Sagene før de ankom Rådhusplassen. Lokale skolekorps bidro til stemningen under veis.

Ut fjorden med Kongeskipet 

For mange langs kysten er båtkortesje en naturlig del av 17. mai-feiringen. I dag fikk kortesjen innerst i Oslofjorden følge av Kongeskipet. Kongefamilien avsluttet sitt offisielle program om bord på "Norge" og vinket til de mange som var møtt fram i båt og ved kai - eller som vinket fra balkongene sine til skipet ute på fjorden. 

Kong Harald vinker fra Kongeskipet. Foto: Annika Byrde / NTB

Kongeskipet seilte ut fra Oslo og satte etter hvert kursen mot Tønsberg. Foto: Annika Byrde / NTB

 

Se flere bilder fra dagen

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook