Hopp til hovedinnhold

Besøkte Håpets katedral

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen besøkte torsdag «Håpets katedral» på Isegran i Fredriksstad. Arbeidet med den helt spesielle katedralen har pågått i mer enn tre år, og nå er prosjektet klar for å bli realisert.  

06.06.2021

I det maritime miljøet i Fredrikstad er det bygget et 120 kvadratmeter stort byggverk på en tradisjonell pram av røtter. Håpets katedral er en krysning mellom moderne kunst og verdensarv. Reisverket er inspirert av stavkirkene, mens taket blir et storslagent plastmaleri. Katedralen ble innviet lørdag, med blant annet en innspilt hilsen fra Kronprinsessen.

I forbindelse med besøket spilte Kronprinsessen inn en hilsen som ble vist under åpningen av katedralen, lørdag 5. juni.

Kronprinsessen har fulgt utviklingen av «Havets katedral» fra den spede begynnelse. Det var opprinnelig kunstnerisk leder Solveig Egeland som i 2016 fikk idéen om å bygge en katedral med plast fra havet. Hun fortalte om ideen til Borg biskop Atle, Sommerfeldt som var hennes sjef. Biskopen likte ideen og i 2017 startet prosjektet Håpets Katedral i regi av Borg bispedømme.

Biskop Sommerfeldt og Solveig Egeland tok Kronprinsparet rundt på byggeområdet der Kronprinsen og Kronprinsessen fikk en orientering om de forskjellige temaene knyttet til «Håpets katedral».

Et møtested på tvers av religioner

Det er mye som har skjedd siden Kronprinsesse Mette-Marit besøkte det som skulle bli «Håpets katedral» i februar 2018.  Den gang var alt i sin spede begynnelse, mens når er katedralen klar til å bli innviet. «Håpets Katedral» handler om å forvandle vondt til godt og vise at det skapes håp når vi samarbeider. Prosjektet er åpent for alle religioner, og et møtested mellom mennesker på tvers av alder, nasjonalitet og tro.

Kronprinsparet fikk en omvisning i den nesten ferdigstilte katedralen. (Foto: NTB / Lise Åserud)

Havet binder oss mennesker sammen. Det skal denne katedralen også gjøre. Virksomheten er å mobilisere mot ødeleggelse av havet ved å bygge og drifte Håpets katedral, et interreligiøst kunstprosjekt i tre og plast. Selskapet er et aksjeselskap med et ideelt og samfunnsnyttig formål.

-Havet og håpet tilhører oss alle. Vårt tempel, vår moske, vår synagoge, vår kirke og vårt hellige rom. Utgangspunktet er havet som er grenseløst, og binder oss sammen; både nasjoner, kontinenter og mennesker – uavhengig av hvilken religion vi tilhører – eller ikke. Havet er livgivende og vår felles arv. Denne arven er nå truet. Skal vi redde havet må vi gjøre det i felleskap, sier biskop Atle Sommerfeldt.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook