Hopp til hovedinnhold

Tilbake på Utøya

I ettermiddag kom mange overlevende tilbake til Utøya sammen med etterlatte og andre berørte. Det ble en verdig markering av massedrapet som fant sted her 22. juli 2011.

22.07.2021

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen, Kronprinsessen og Prinsesse Ingrid Alexandra var til stede under denne viktige markeringen på åstedet for massedrapet. De fikk blomster i hendene da de ankom Utøya, og sammen med representanter for overlevende, etterlatte, Arbeiderpartiet og AUF vandret de over øya til minnesmerket «Lysningen», der blomstene ble lagt ned.

Blomsternedleggelse ved minnesmerket på Utøya. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Det ble en stille og verdig markering på dette vakre stedet, ved sirkelen der alle navnene på de døde er stanset ut. Plasseringen er nøye valgt ut – ingen ble drept her.

Minnemarkering i «Bakken»

Ett minutts stillhet innledet minnemarkeringen i «Bakken», der Kronprins Haakon var første taler.

- Vi som ikke var her, vil aldri fullt ut kunne forstå hvordan det var å oppleve de 72 minuttene angrepet varte, sa Kronprinsen. - Ingen av oss kan sette oss inn i den redselen alle som var her kjente på. Det eneste vi kan gjøre er å lytte og ta innover oss den smerten som fremdeles bor i alle som opplevde angrepet.

Flere overlevende og etterlatte var til stede i dag, og noen inntok også talerstolen. Det gjorde Merete Stamneshagen som mistet sin 18 år gamle datter. Det gjorde Erik Kursetgjerde som var på Utøya den fryktelige dagen og Gunnar Sæbø som mistet sin sønn og framførte diktet «Stillheten etterpå».

 - Jeg håper at denne tiårsmarkeringen kan hjelpe oss til å finne de rette ordene, det rette språket, sånn at vi kan komme videre, sa Kronprinsen i sin tale. Foto: Torstein Bøe / NTB

- Mange har følt seg alene og motløse, sa Kronprins Haakon i sin tale. - Mange av dere har følt ensomhet i sorgen. At dere har opplevd å måtte kjempe kampen mot de høyreekstreme kreftene alene. Det er ikke vanskelig å forstå at det føles urimelig. Og sånn skal det ikke være.

Det er vårt personlige og kollektive ansvar å arbeide mot disse kreftene, hver dag. Landet vårt har smertelig erfart at det er nødvendig. Kronprins Haakon.

AUFs leder Astrid Hoem og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre var siste talere under seremonien. Begge understekte behovet for å snakke - og å snakke sant - om terroren og sette lys på den politiske dimensjonen ved angrepene. Hatet har ikke stilnet. Sannheten er at høyreekstreme holdninger og ytringer har styrket seg i Norge og i verden, understrekte Gahr Støre. Senest denne uken ble minnesmerket over Benjamin Hermansen som døde som offer for rasistisk vold, skjendet. Aldri glemme, aldri tie, lovet Jonas Gahr Støre.

Aldri glemme, aldri tie, sa Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Terrorhandlingene var et overlagt angrep. Terroristen ønsket å ramme AUF, Arbeiderpartiet og regjeringen. Og han ønsket å ødelegge noen av våre grunnleggende fellesverdier, slo Kronprins Haakon fast i sin tale: Det norske demokratiet. Ytringsfriheten vår. Det frie, tillitsbaserte samfunnet vårt der det er plass for alle, og der alle kan føle seg trygge.

Kranser på kaia

Seremonien på Utøya ble avsluttet på kaia. Der ble navnene på alle som ble drept på Utøya og i Regjeringskvartalet denne dagen lest opp. Ett minutts stillhet fulgte opplesningen og blomsterkranser plassert på bryggen, før Magnus Aannestad Oseths framførte «Til ungdommen» på trompet. Etter soloen la mange ned sine egne roser på bryggekanten.

Navnene på alle som ble drept her og i Regjeringskvartalet ble lest opp på kaia på Utøya. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Kranser på Utøyakaia. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Ute på Tyrifjorden lå et stort antall småbåter som var gått ut og lagt seg vernende omkring øya. For ti år siden ble mange reddet av lokalbefolkningen som gikk ut i båtene sine og brakte unge i sikkerhet.

Har tatt øya tilbake

Minnene om massakren lever på Utøya. Her finnes «Lysningen» og det er laget et eget læringssenter. Men AUF har også tatt øya tilbake som sommerleir og politisk verksted.

- Dere har gjort det meningsløse til noe meningsfullt, sa Kronprins Haakon i sin tale. - For ikke bare er sommerleirene tilbake. Dere har også klart å skape et internasjonalt kjent senter for demokratibygging og kunnskap – mot hat, fremmedfrykt og konspirasjonsteorier. Ved å reparere og bygge – på en omsorgsfull måte – har dere balansert behovet for å huske og minnes, med ønsket om nytt liv her på Utøya. Det nye Utøya.  

Minnegudstjeneste i Hole

Før markeringen på Utøya ble det avholdt minnegudstjeneste i Hole kirke. Kronprins Haakon var til stede under gudstjenesten, som ble ledet av prost Kristin Moen Saxegaard og biskop Jan Otto Myrseth. Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup framførte en hilsen fra regjeringen og AUF var representert ved Nora Prøch Meier.

Det har blitt holdt minnegudstjenester ved kirker over hele Norge i dag. Ungdommene på Utøya kom fra alle deler av landet og ble minnet spesielt i kirkene der de hadde sitt hjemsted.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook