Hopp til hovedinnhold

Kronprinsen besøkte Bydel Stovner

– Det er veldig hyggelig å være tilbake igjen på Stovner. Jeg har truffet mange engasjerte ungdommer som på forskjellig vis bidrar inn i samfunnet, sa Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen etter besøket til bydelen nordøst i Oslo.

18.08.2021

Kronprins Haakon møtte blant annet med unge koronaverter utenfor Stovner senter – med munnbind og refleksvester.

Siden november i fjor har de stått spredt utover bydelen – på senteret, på bydelens T-banestasjoner og dagligvarebutikker. Koronavertene har delt ut munnbind og håndsprit og gitt påminnelse om smittevernreglene.

Kronprins Haakon går en tur i Fossumsletta borettslag sammen med leder for Stovner bydelsutvalg, Rashid Nawaz, og ordfører Marianne Borgen. Foto: Annika Byrde / NTB

Foregangsbydel for gode tiltak

Bydel Stovner var først ute med å ansette lokal ungdom som koronaverter i Oslo. Det har gitt gode resultater. Andre bydeler og kommuner har satt inn koronaverter – etter modell fra Bydel Stovner.

– Koronavertene stiller opp og bruker kompetansen sin – som for eksempel språkkompetansen – på å nå fram til alle gruppene med bra informasjon, oppdatert informasjon. Det er fint, sa Kronprinsen da han møtte pressen etter besøket.

Kronprins Haakon snakker med koronavertene Alina og Enver utenfor Stovner senter. Foto: Annika Byrde / NTB

Til sammen er det ansatt 80 koronaverter mellom 18 og 24 år. Like mange kvinner som menn.

Samtale med ungdom på fritidsklubben

På fritidsklubben Blokk 58 fikk Kronprinsen satt seg ned for en god samtale med fire engasjerte ungdommer i bydelen. Enver Asaev (18) er koronavert. Niki Mirjafari (17) leder Stovner ungdomsråd. Adnan Ayanle (17) er en del av Stovner Leaderz – lederprogram for ungdom. Og Trang T. Tran (23) er leder for Stovner Sportsklubb.

Kronprinsen sammen med Adnan Ayanle (17) i Stovner Leaderz, koronavert Enver Asaev (18), leder for Stovner Sportsklubb, Trang T. Tran (23), og leder for Stovner ungdomsråd, Niki Mirjafari (17). Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Det var spesielt én ting Kronprinsen merket seg under samtalen med ungdommene.

– De snakket om hvor lurt det er å bruke ungdom til å snakke med andre ungdom. Det er lettere for dem å nå gjennom – for dem som trenger en samtale eller noen de kan få råd fra – at det ikke bare er voksne som gjør det, sa Kronprinsen.

Stovner hardt rammet

Bydel Stovner har vært særlig hardt rammet av pandemien. På Nedre Fossum gård snakket Kronprinsen med representanter for bydelen om koronasituasjonen – om hva de har lært underveis og hvordan situasjonen er nå. Med i samtalen med Kronprinsen var ordfører Marianne Borgen, leder Rashid Nawaz i Stovner bydelsutvalg, bydelsdirektør Alv H. Sørland og assisterende bydelsdirektør Andreas M. Behring.

Helt først fikk Kronprins Haakon møte medarbeidere i Fixit, et arbeids- og aktivitetstilbud for personer med rusutfordringer. De hadde stått for pyntingen og servering på Nedre Fossum gård.

Barnehagebarn fra bydelen synger for Kronprinsen under besøket til Stovner. Foto: Annika Byrde / NTB

Etter Nedre Fossum gård gikk turen videre til Fossum kirke ved Stovner senter. På trappen utenfor kirken stod barnehagebarn fra bydelen oppstilt. De ønsket Kronprinsen velkommen med to sanger.

Ved inngangen til Stovner frivillighetssentral sine lokaler fikk Kronprinsen servert kaffe og vafler av ansatte og frivillige – som også ga en kort innføring i informasjonsarbeidet sitt under pandemien.

Kronprinsen snakker med ansatte og frivillige ved Stovner Frivilligsentral. Bak står ordfører Marianne Borgen. Foto: Annika Byrde / NTB

– Det foregår utrolig mye bra. Her er det engasjerte mennesker som vil noe bra for lokalmiljøet sitt, sa Kronprinsen i sin oppsummering av besøket.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook