Hopp til hovedinnhold

Audienser om barns rettigheter

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen mottok i dag Plan Norge og UNICEF Norge til audiens på Slottet.

26.08.2021

Kronprins Haakon er beskytter for årets TV-aksjon som går til Plans arbeid for å bekjempe barneekteskap i fem land.

Barn, ikke brud

Representantene for Plan Norge informerte Kronprinsen om de konkrete planene for aksjonen i tiden opp mot 24. oktober og hva de planlegger å bruke de innsamlede midlene til.

Under aksjonsnavnet «Barn, ikke brud» ønsker Plan Norge å nå ut til tre millioner mennesker for å få slutt på barneekteskap der de vet det kan gjøre en forskjell: Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger.

Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort. Det utgjør 12 millioner jenter i løpet av ett år. Barneekteskap bremser utvikling og opprettholder fattigdom. Der jenter giftes bort som barn og mister muligheten til å gå på skole, øker risikoen for at de utsettes for vold og overgrep.

Generalsekretær Kari Helene Partapuoli, styreleder Heikki Holmås og aksjonsleder Vibecke Østby orienterte Kronprinsen om årets TV-aksjon og Plans arbeid mot barneekteskap. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Den ene

FNs barnefond (UNICEF) jobber for å hjelpe barn i hele verden, og i bunnen ligger rettighetene alle barn har i FNs barnekonvensjon.

Siden 2009 har den UNICEF Norge drevet programmet «Du kan være Den ene». I audiensen fortalte representantene om dette arbeidet som har høy prioritet.

Også i Norge har mange barn det vanskelig, og ofte skal det ikke mer til enn én trygg voksenperson for å skape en positiv forandring i et barns liv. Derav navnet «Du kan være Den ene». Målet med programmet er å inspirere voksne til å handle på eget initiativ og bli den personen som gjør en forandring i et barns liv.

Barns rett til en ren verden

UNICEF mener klimakrisen er en barnerettighetskrise. Et annet viktig tema for møtet var hvordan klimaendringer rokker ved barns grunnleggende rettigheter – som retten til liv, utvikling, god helse, utdanning og god levestandard.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook