Hopp til hovedinnhold

Kronprinsen besøkte Finnmark landforsvar

Denne uken har Kronprins Haakon besøkt Finnmark landforsvar. I løpet av tre dager har Kronprinsen møtt vernepliktige og annet personell ved blant annet Porsangermoen og Garnisonen i Sør-Varanger.

09.09.2021

Besøket, som egentlig skulle gjennomføres i 2020, er på invitasjon fra Forsvarssjefen i forbindelse med 100 års jubileet til Garnisonen i Sør-Varanger og 75 års jubileet til Finnmark landforsvar. Med på turen var også Forsvarssjef general Eirik Kristoffersen og Sjef for hæren, generalmajor Lars Lervik.

I Porsangermoen leir fikk Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon en orientering om Finnmark landforsvar av oberst Tomas Beck. Finnmark landforsvar, som har en lang historie tilbake til frigjøringen av Finnmark etter andre verdenskrig, har fått en styrket satsning de siste årene. I dag består Finnmark landforsvar av Garnisonen i Sør-Varanger, Porsanger bataljon og Finnmark heimevernsdistrikt (HV-17).

- Jeg er svært imponert over det jeg har fått se av hva soldatene leverer her oppe.

 Kronprinsen besøkte HV-17 under øvelse ved Porsangermoen leir. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)

Avduket street art

I juli 1945 besøkte daværende Kronprins Olav Skoganvarre og leder for Finnmark landforsvar, AD Dahl. Dette møtet har kunstner Lasse Brurock foreviget på sydveggen på en av byggene i Porsangermoen leir. Dette kunstverket, beskrevet som figurativ pop-art, avduket Kronprinsen ved hjelp av to vernepliktige. 

Kronprinsen sammen med kunstneren og kunstverket. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff) 

Møtte Heimevernet

HV-17, Finnmark Heimeverndistrikt, holder også til ved Porsangermoen leir. Kronprinsen fikk møte nye rekrutter og mer erfarne heimevernssoldater som klargjorde seg til øvelse.

HV-17 rekrutterer lokale ungdommer fra Finnmark til 6 måneder opplæring før de går inn i styrken som har som mål å være klar til innsats, gi støtte til det sivile samfunn og bidra ved militære operasjoner.

Kronprinsen sammen med soldater i Heimevernet avdeling Finnmark. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)

OP247

Langt mot øst, med utsikt over Grense Jakobselv, ligger OP247. Her fikk Kronprinsen møte vernepliktige grensejegere som holder øye med grensen mellom Norge og Russland. Soldatene som holder oppsyn mot øst bor ute på post i 1-2 uker, avhengig av oppdraget. OP247 ligger så værutsatt til at i vinterhalvåret må man bruke snøscooter for å få frem rasjoner til soldatene.

Grensejegerne ved OP247 sto oppstilt da Kronprinsen ankom stasjonen. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)

Etter besøket på OP247 ble Kronprins Haakon innlosjert på den gamle grensestasjonen på Korfjellet. Denne grensestasjonen er i dag en del av Garnisonen i Sør-Varanger og brukes i dag til å overvåke ferdsel ved grensen. Her ble Kronprinsen og følget tatt i mot av vernepliktige soldater som kunne fortelle om hvordan de jobber med å vokte Schengenområdets nordligste grense.

Kronprinsen var med en båtpatruljen på Pasvikelven. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)

På besøkets siste dag reise Kronprinsen videre til Pasvik grensestasjon. Her fikk følget møte soldater fra jegerkompaniet, sanitetstroppen og ingeniørtroppen, samt observere en øvelse. Kronprins Haakon var også med en båtpatrulje ut på Pasvikelven.

- Jeg er svært imponert over det jeg har fått se av hva soldatene leverer her oppe. Både befal og ikke minst de som er inne til førstegangstjeneste. Hvordan soldatene løser oppgavene sine og er svært motiverte og dyktige, sa Kronprinsen til media da turen nærmet seg slutten.

Kronprins Haakon besøker jevnlig ulike deler av Forsvaret. I 2020 var Kronprinsen på besøk til Forsvarets stasjon på Jan Mayen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook