Hopp til hovedinnhold

Dronningen overvar utdeling av kulturpriser

Hennes Majestet Dronningen var i kveld til stede ved utdelingen av Anders Jahres kulturpris i Universitetets Aula i Oslo. På grunn av pandemien ble ikke prisen delt ut i fjor, så derfor mottok fjorårets prisvinnere sine priser sammen med årets pristagere.

09.09.2021

Kulturprisene for 2020 ble tildelt operasanger Lise Davidsen, kordirigent Grete Pedersen og Det norske solistkor. Kunstnere som står i første rekke på sangens område i inn- og utland. Juryen har lagt vekt på at prisvinnernes kunstneriske virksomhet løfter og inspirerer hele vårt sanglandskap. Årets kulturpris gikk til billedhugger Elena Engelsen og billedkunstner Håkon Gullvåg. Det årlige prisbeløpet er på halvannen millioner kroner.

Dronning Sonja ble tatt imot av Oslos ordfører og styreleder i Anders Jahres stiftelse Svein Aaser og prisutvalgets leder, Åse Kleveland.

Dronning Sonja ble tatt i mot av Oslos ordfører, Marianne Borgen, styreleder i Anders Jahres stiftelse Svein Aaser og prisutvalgets leder, Åse Kleveland. Seremonien ble innledet med trompefare fremført av Trond Sagbaken. Styreleder Svein Aaser gikk deretter på talerstolen for å ønske Dronningen, prismottagerne og øvrige gjester velkommen til prisseremonien. Det er tradisjon at Kongefamilien er representert ved utdelingen av Anders Jahres kulturpris. Bak prisen står Anders Jahres Humanitære Stiftelse som ble etablert ved to gavebrev avdøde skipsreder Anders Jahre i 1966. Stiftelsen har som formål å støtte tiltak av humanitær, kulturell og sosial art i Norge, med særlig vekt på virksomheter i Sandefjord og tidligere Vestfold fylke for øvrig.

Stiftelsen har utdelt Anders Jahres Kulturpris siden 1990, og prisen skal være en æresbelønning til norske eller utenlandske personer eller institusjoner som har gjort en fremdragende innsats fortrinnsvis for norsk kulturliv. Anders Jahre etablerte for øvrig i 1953 Anders Jahres fond til vitenskapens fremme. Fondet støtter medisinsk og juridisk forskning fortrinnsvis ved Universitetet i Oslo og forskning på kjemiens og skipsbygningens område fortrinnsvis ved Norges Teknisk-naturvitenskaplige universitet i Trondheim. Fondet har utdelt mer enn 250 mill. kroner til de fastsatte formål.

Deretter gikk man i gang med å dele ut kulturprisen for 2020. Operasanger Lise Davidsen mottok prisen for fremragende innsatser innen operakunsten. Hun kommer fra Stokke i Vestfold, og er utdannet ved musikklinjen på Sandefjord Videregående Skole, Griegakademiet i Bergen og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Lise Davidsen har også vært medlem i Det Norske Solistkor og hun er engasjert av internasjonale anerkjente operahus. Hun har fått en fantastisk mottagelse og vunnet en rekke priser, blant andre Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i 2015 og Sibeliusprisen i 2020. I 2019 debuterte Lise Davidsen på The Metropolitan i New York hvor hun er tildelt ytterligere fem roller. Våren 2020 hadde hun en kritikerrost debut i Covent Garden. Nylig ble hun av Bayerische Staatsoper utpekt til Årets kvinnelige sanger i 2021.

Lise Davidsen og representanter for Det norske solistkor. (Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff)

Dirigent Grete Pedersen mottok prisen for fremragende innsats som kunstnerisk leder og dirigent. Hun har ledet og utviklet Det Norske Solistkor i 30 år. Både koret og Grete Pedersen har mottatt en rekke musikkpriser. Pedersen har vært en nyskapende og målbevisst leder, og hun har løftet Det Norske Solistkor til internasjonalt nivå, med nyskapende kormusikk og fremføring av store klassiske korverk. Hun er utdannet som kirkemusiker og i kordireksjon ved Norges Musikkhøgskole, hvor hun i dag er professor i kordireksjon. Hun startet og ledet Det norske Kammerkor fra 1984 til 2014, og hun er gjestedirigent for mange europeiske radiokor og orkestre. Hun deler prisen med Det Norske Solistkor. Koret mottok prisen for fremragende innsats innen korkunst. Det Norske Solistkor består av 26 profesjonelle sangere. Koret har høstet en rekke priser og er et av Europas ledende kammerkor og kunne feire sitt 70 års jubileum i fjor.

Før prisene for 2021 ble delt ut var det et musikalsk innslag ved Maria Angelica Carlsen på fiolin og Frida Fredrikke Waaler Wærvågen på cello. De spilte Johan S.Bachs Inventio. Vinnerne av Anders Jahres kulturpris for 2021 ble presentert av Helene Uri og Svein Olav Hoff. Billedhugger Elena Engelsen mottok prisen for fremragende billedhuggerkunst. Hun er utdannet ved Statens kunst- og håndverkskole i Oslo og var i sin ungdom en del av et internasjonalt billedhuggermiljø i Amsterdam. Hun arbeider både i leire/bronse og med forskjellige former for stein. Engelsen arbeider innenfor et figurativt uttrykk og hennes hovedmotiv er lett stiliserte, ofte fremmedartede dyr. Engelsen er også en usedvanlig dyktig håndverker med en utsøkt materialbehandling i sine steinarbeidere. Hun har en rekke offentlige utsmykkinger over hele landet og er innkjøpt av offentlige og private samlinger.

Billedkunstner Håkon Gulvåg mottok prisen for fremragende billedkunst. Han er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og uttrykker seg innenfor et ekspressivt, figurativt formspråk. Han har en stor og variert produksjon.  En fellesnevner for Gullvågs kunst er at arbeidene forteller en historie. Han har atelier i Trondheim og i Oslo, men også i andre land, blant annet i Kina og Italia.

Dronning Sonja gratulerte prismottakerne. (Foto: Lise Åserud / NTB)

Samtlige pristagere holdt korte takketaler, og mellom talene var det musikalske innslag med Karin Bremnes og Steinar Ofsdal med ensemble. Avslutningsvis sang Lise Davidsen ”Ved Rondane” sammen med Solistkoret. Under utmarsjen sang Solitskoret ”Bruremarsj frå Valsøyfjord».

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook