Hopp til hovedinnhold

Kronprins Haakon i Bergen

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen besøkte forskningsfartøyet Dr. Fridtjof Nansen og åpnet havkonferansen The Ocean i Bergen i formiddag.

14.09.2021

Kronprins Haakon trakk fram tre hovedpoenger i åpningstalen i Grieghallen: Havet binder oss sammen. Vi er alle avhengige av havet. Og havet er fullt av muligheter.

– Et sunt hav kan løse mange av våre felles utfordringer. Det kan være avgjørende for å kunne mette en voksende befolkning globalt. Det kan forsyne verden med ren energi, sa han.

Les hele talen her.

Kronprins Haakon åpner The Ocean 2021. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoffKronprins Haakon åpner The Ocean 2021. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Havkonferansen The Ocean samler deltakere fra havnæringene, forskning og akademia og ble i år arrangert for tredje gang.

Deltakerne fulgte innleggene om bærekraftig havøkonomi og nye muligheter fra havet både fysisk og digitalt. Konferansen fortsetter onsdag.

Klare for tokt

Tidligere på dagen besøkte Kronprins Haakon forskningsfartøyet Dr. Fridtjof Nansen som ligger til kai ved Nykirkekaien i Bergen.

Kronprinsen møtte mannskapet på akterdekket og snakket om det forestående toktet.

Mannskapet om bord på forskningsfartøyet Dr. Fridtjof Nansen er klare for et nytt tokt. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoffMannskapet om bord på forskningsfartøyet Dr. Fridtjof Nansen er klare for et nytt tokt. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Gjennom Nansenprogrammet bistår fartøyet utviklingsland med å utvikle en ansvarlig fiskeriforvaltning. «Dr. Fridtjof Nansen» er på vei til tokt i hav- og kystområder i Afrika og Asia for å samle inn fysisk og biologisk informasjon.

Norsk fiskeribistand

I mars 2020 returnerte forskningsfartøyet til Norge på grunn av koronapandemien, men er igjen klar for tokt. Kronprins Haakon ønsket mannskapet god tur.

Nansenprogrammet er et samarbeid mellom Norad, FNs organisasjon for ernæring og landbruk og Havforskningsinstituttet.

«Dr. Fridtjof Nansen» eies av Norad og opereres av Havforskningsinstituttet. Havforskningsdirektør Sissel Rogne og kaptein Tommy Steffensen ønsker Kronprinsen velkommen ved landgangen. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff
«Dr. Fridtjof Nansen» eies av Norad og opereres av Havforskningsinstituttet. Havforskningsdirektør Sissel Rogne og kaptein Tommy Steffensen ønsker Kronprinsen velkommen ved landgangen. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Programmet har eksistert siden 1975 og er det det største og lengstvarende enkeltprosjekt i norsk fiskeribistand. I 2017 startet en ny fase av Nansenprogrammet med et nytt og større forskningsfartøy – det tredje «Dr. Fridtjof Nansen» i rekken. Det har økte laboratoriefasiliteter og plass til flere forskere om bord enn sine forgjengere.

I 2012 besøkte Kronprinsparet det andre forskningsfartøyet Dr. Fridtjof Nansen i Ghana.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook