Hopp til hovedinnhold

Folkefest i Indre Østfold

– Vi har vært gjennom en veldig spesiell tid, så det er ekstra gøy at vi kan samles sånn som dette nå og være så mange mennesker sammen, sa Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen da Kronprinsparet innledet årets fylkestur i dag.

28.09.2021

Kronprinsparet ankommer Høytorp fort under fylkesturen til Viken. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Reisen startet i Trøgstad med en tur tilbake i tid.

På Kolbjørnsrud gård ble Kronprins Haakon tatt med til de dramatiske vårdagene i 1940. Elever og lærere fra 10. klasse fra Trøgstad ungdomsskole viste vei ned til krigsskueplassen hvor Rolf Thomassen, leder av Trøgstad Forts venner, fortalte om det som blant annet skjedde der for 81 år siden.

13. april rykket tyske styrker fram mot gården, der 70 norske soldater lå klare til å forsvare bygda mot de fremmede styrkene. Utpå kvelden klarte de å drive okkupantene tilbake.

– Det er en dramatisk historie, og den trenger å bli fortalt om igjen og om igjen – akkurat sånn som Rolf Thomassen så fint gjorde her tidligere i dag, sa Kronprinsen i sin tale på Høytorp fort.

Kronprinsen gikk flyktningeruta

Etter historiefortellingen hilste Kronprinsen på 10.-klassingene Alvilde Balto Myhrvold og Jesper Kreppen Tveter. Sammen med klassekamerater og ordfører Saxe Frøshaug gikk de første del av flyktningeruta – i fotsporene til de som flyktet over grensen til Sverige under andre verdenskrig.

Kronprins Haakon går en del av flyktningruta sammen med Alvilde Balto Myhrvold og ordfører Saxe Frøshaug under besøket i Trøgstad. Foto: Berit Roald / NTB

– Å gå på den samme flyktningeruta som mange gikk i løpet av krigsårene, setter livet i perspektiv. Å oppleve naturen og landskapet – sånn som de redde og forfulgte menneskene gjorde den gangen – og likevel føle at vi er et trygt og fritt demokrati, et fredelig land, det er noe som vi ikke skal ta for gitt, sa Kronprins Haakon.

Kronprinsen gikk flyktningeruta i anledning 75-årsjubileet for frigjøringen

Møter med mennesker på Høytorp fort

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen fortsatte reisen sammen – først et stopp innom Trøgstadheimen bo- og servicesenter og deretter videre til det historiske minnesmerket Høytorp fort.

Kronprinsesse Mette-Marit snakker med en beboer ved Trøgstadheimen. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Blomsterbarna Oskar Danielsen (13) og Jenny N. Kristoffersen (14) fra Mortenstua skole ønsket Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit velkommen til fortet. Barnehagebarn fra Edwin Ruuds barnehage sto med flagg langs veien ned til scenen hvor det ble fremført taler og musikk fra artisten og poeten Trygve Skaug og kulturskolen i Indre Østfold.

I talen takket Kronprinsen for den varme velkomsten og understrekte hvor fint det var å se så mange mennesker samlet igjen.

– Vi har vært gjennom en veldig spesiell tid, så det er ekstra gøy at vi kan samles sånn som dette nå og være så mange mennesker sammen, sa han i talen.

Les hele talen.

Det yret av liv på fortet. Kronprinsparet fikk smake på suppa til kokk Gry Hagen. Sanitetskvinnene serverte «Sanitetens supre sveler» med grønnsaksris i røren. Det ble møter med Husfliden, veteranforeningen, Ny i Askim, Gode naboer og Mysenelvas venner. Ved fortet ligger Mortenstua skole for barn med store sammensatte lærevansker. Kronprinsparet fikk omvisning i klasserommene for sløyd og søm – og samtaler både med elever, lærere og frivillige.

Jan Otto Danielsen er frivillig på Mortenstua skole hvor barnebarnet Oskar er elev. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff 

Den norske epledagen

Siste tirsdag i september er den norske epledagen. Så hva passet vel bedre enn et besøk til et presseri? Kronprins Haakon hadde med seg en kasse med epler fra Skaugum da han avsluttet programmet for dagen med et besøk til Askim Frukt- og bærpresseri.

Eplene fra Skaugum skal bli omgjort til eplemost, og Kronprinsen fikk en omvisning i eplemottaket, presseriet, tapperiet, pakkestasjonen og butikken. Askim Frukt- og Bærpresseri er også Norges største produsent av kaldpresset rapsolje.

Det ble servert eplevafler med eplegelé, og Kronprinsen fikk høre historien om den lange epletradisjonen i Askim. Den 85 år gamle bedriften startet med et andelslag i 1936, der kun folk som bodde i Askim kunne bli medlem.

Kronprinsen får en omvisning på Askim Frukt- og Bærpresseri som startet opp i 1936. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Onsdag går turen til kommunene Våler og Moss før fylkesturen avsluttes i Fredrikstad torsdag 30. september.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook