Hopp til hovedinnhold

Sterk kjærlighet til hjemstedet

Kronprinsparet besøkte Våler og Moss på andre dag av fylkesturen til Viken og møtte mennesker som var glade i hjemstedet sitt.

29.09.2021

– Noe av det viktigste for oss mennesker er å ha et sted vi kan kalle for vårt. Et sted vi er glade i, som vi kan kalle hjemme. Og hjemstedet – det er der hjertet er, sa Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen i sin tale på Idrettsplassen i Våler i dag.

– Hver gang vi er på besøk rundt i landet vårt, opplever vi at menneskene vi møter, er glade i hjemstedet sitt. Det har vi også merket tydelig her i Våler, sa hun.

Kronprins Haakon fikk prøve seg på dart-fotball på Idrettsplassen i Våler. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Mangfold og frivillighet i Våler

Tidligere på dagen hadde Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen møtt flere av bygdas frivillige på Bergtunet. På stands stod Speideren, Østfold modellbåtklubb og KNA Varna og fortalte om arbeidet sitt.

Tunet er en samling av eldre hus og gjenstander, og i løpet av besøket fikk Kronprins Haakon oppleve sang, dans, diktopplesing, alpakka og sveler med trollkrem – servert av troll.

Kronprins Haakon takker for blomster fra Olivia Stoltmann (4) og Caspian Rinden Hjort (4) ved ankomst utendørsmuseet Bergtunet i Våler. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Kronprinsen plantet også et tre på plassen – «Kronprinsens lind». Det ble også et møte med de fire ungdomsskoleelevene Jacob, Alise, Angelica og Isak som har laget oppfinnelsen ABS60 – en automatisk brannstige. I juni vant oppfinnelsen deres SMARTingen – en pris i regi av Ungt Entreprenørskap i Viken. Hele 93 grupper deltok med oppfinnelser i finalen.

– I løpet av det utfordrende halvannet året vi har bak oss, har vi lagt merke til hvor godt lokalsamfunn har tatt vare på innbyggerne sine. Som her i Våler – både dere som har bodd her lenge og de som har kommet til dere ganske nylig, sa Kronprinsessen i sin tale.

Les Kronprinsessens tale.

Da hadde hun og Kronprinsen akkurat møtt Karime, Rohollah, Fazlollah og Roya til en samtale over en kopp te. De fire søsknene fra Afghanistan kom til Norge som kvoteflyktninger i 2016.

Kronprinsparet fikk møte fire flyktninger på Kirkebygden skole og høre om deres erfaringer. Foto: Heiko Junge / NTB

Quiz og kubb med unge og eldre

Besøket på Idrettsplassen i Våler ble avsluttet med dart-fotball og zumba-dans – før reisen gikk videre til Moss og Skoggata omsorgsbolig i sentrum av byen.

Beboeren Evy Behn Gustavsen ønsket Kronprinsparet velkommen med blomster. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

– Der traff vi fornøyde beboere, og ansatte i Generasjon M – et ideelt selskap som fører unge og eldre sammen, oppsummerte Kronprinsen etter besøket.

– Det er inspirerende å se hvordan omsorg, mestring og kunnskap kan kombineres med ekte arbeidstrening. Og ikke minst: Moro, sa han.

I sansehagen på omsorgsboligen ble det både quiz, kubb og en samtale om dagens nyheter med beboere og M-vennene Mikaela Stordal, Silje Jervan og Stine Engebretsen. Avdelingsleder Tone Jørgensen og Ali Hassan Ahmed fra Generasjon M viste Kronprinsparet rundt under besøket.

Formidler kunst til barn og unge

Besøket i Moss ble avsluttet på Alby gård og det kjente Galleri F15. Der fikk Kronprinsen høre barnekor fremføre barnas mossesang som ble skrevet til byens 300-årsjubileum i fjor. Det ble servert Alby-kringle, og Kronprins Haakon fikk en orientering om galleriets arbeid med å formidle kunst til barn og unge.

Barnekoret fra Kulturskolen framfører barnas mossesang skrevet i anledning byens 300-årsjubileum i fjor. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Blikkåpnerne Ludvig Rakeng Mpagi og Evelina Ksenya Soltys viste Kronprinsen rundt i paviljongen «Folkets arena». Blikkåpnerne er unge skoleelever som jobber deltid med å formidle kunst.

– Å treffe unge som er opptatt av kunst, sånn som dere er her på Jeløya, er inkluderende, og det bidrar til å demokratisere kunsten, tror jeg, sa Kronprinsen.

Kronprins Haakon snakker med Ludvig Rakeng Mpagi og Evelina Ksenya Soltys fra Blikkåpnerne i Paviljongen «Folkets arena». Foto: Heiko Junge / NTB

– Vi trenger alle innimellom å åpne øynene våre og se ting fra andre perspektiv. Enten det handler om å oppleve mer kunst, være sammen med unge folk som har nye ideer, eller eldre, som har mer livserfaring. Sånn at vi kanskje kan se ting som vi ikke har sett før, eller oppdage noe nytt på steder vi ikke lette godt nok, sa Kronprinsen da han oppsummerte besøket til Skoggata omsorgsbolig og Galleri F15 i Moss.

Les Kronprinsens tale.

I kveld holder Kronprinsparet en mottakelse på Restaurant Værk i Fredrikstad, og fylkesturen avsluttes i morgen med et besøk i Fredrikstad.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook