Hopp til hovedinnhold

Skoleprisvinner kåret

Dronning Sonjas skolepris 2021 går til Sandnessjøen videregående skole i Nordland. Dette kom fram under en audiens med juryen på Slottet torsdag. Under audiensen roste Hennes Majestet Dronningen lærernes innsats under pandemien.

30.09.2021

– Gratulerer til Sandnessjøen videregående skole. Jeg gleder meg til å dele ut prisen til skolen senere i år. 19 skoler fra hele landet var nominert til årets pris. Det viser at det foregår mye positivt i dagens skole, sier Dronningen.

Prisen vil bli delt ut 2. i desember i år.

Statsråd Guri Melby og juryen i Dronning Sonjas skolepris presenterte årets prisvinner i en audiens på Slottet. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Under audiensen orienterte statsråd Guri Melby Dronningen om hvordan skolene har taklet  utfordringene pandemien har skapt.

– Jeg er imponert over hvordan lærere i hele landet har håndtert en krevende og akutt omstilling som pandemien førte til. Det var fint å se den store innsatsen som lærerne la ned for elevene og ikke minst de mange kreative løsningene som man fikk på plass på kort tid. Alt for at oppfølgingen av hver enkelt elev skulle bli best mulig, sier Dronning Sonja.

En verdig vinner

Inga Bostad, som er leder av juryen for Dronning Sonjas skolepris for likeverd og inkludering, orienterte om juryens enstemmige valg av Sandnessjøen videregående skole som vinner av årets skolepris.

- Sandnessjøen videregående skole er en verdig vinner. Skolen utmerker seg med sitt langsiktige arbeid med inkludering og godt læringsmiljø, der de ser den enkelte elev og strekker seg langt for at elevene skal ha et fellesskap og en trygg skole, sier jurylederen.

Se juryens begrunnelse på udir.no

Statsforvalterne hadde nominert 19 skoler til skoleprisen i år. I sitt arbeid med å kåre en vinner legger juryen vekt på at skolen er en positiv drivkraft i lokalmiljøet og samarbeider med lokalt næringsliv for å sikre læreplasser for sine yrkesfaglige elever.

Elever under kyndig veiledning av faglærer på Sandnessjøen videregående skole. Foto: Mari-Ann Nergård Johansen / Sandnessjøen videregående skole

Sandessjøen videregående har 450 elever og 110 lærere og ligger på Helgelandskysten i Nordland. Mange av elevene bor på hybel, og skolen arrangerer flere kveldsaktiviteter for alle elever på skolen. Skolen har tatt et stort ansvar for inkludering og integrering i samfunnet, og satser på norskopplæring som inkludering. Skolens visjon er "kvalitet med blikk for den enkelte".

Dronning Sonjas skolepris deles ut for 15. gang i år. 

Fakta

Dronning Sonjas Skolepris

Prisen ble etablert i 2005 etter initiativ fra Dronning Sonja. Den deles ut annet hvert år* til en skole som har utmerket seg ved å praktisere likeverd og inkludering på en fullverdig måte. Fram til 2021 delte Dronningen selv ut prisen ved et besøk på skolen.

Vinnerskolen får 250 000 kroner og et kunstverk utformet av Dronningen. 

Fra 2023 overtok Kronprins Haakon skoleprisen og vil foreta utdelingene på Dronningens vegne. Hans første utdeling av Dronning Sonjas Skolepris vil finne sted 30. november på Storhamar videregående skole.

Det er Utdanningsdirektoratet som administrerer prisen og oppnevner en jury. Statsforvalterne nominerer skoler fra hvert fylke.

Kriterier for tildeling:

  • Skolen arbeider langsiktig, systematisk og kunnskapsbasert med elevenes læringsmiljø.
  • Skolen praktiserer likeverd og inkludering på en slik måte at hver enkelt elev opplever å bli verdsatt i et miljø preget av medvirkning, trygghet og fellesskap.
  • Skolen kjennetegnes ved positive relasjoner mellom elevene og de ansatte, og elevene imellom – og ved et godt samarbeid mellom skole og hjem.

Likeverd betyr at alle elever skal få oppleve at de møtes på en likestilt og verdig måte. Inkludering som er et videre begrep enn integrering, betyr at alle skal oppleve at de er anerkjente deltakere i skolefellesskapet.


*Inntil 2019 ble prisen delt ut hvert år.

Dronning Sonja besøker elever og lærere på Fagerlund skole (Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook