Hopp til hovedinnhold

Byvandring og strandrydding i Fredrikstad

Fredrikstad har Gamlebyen, sjø og kyst, en spennende ungdomsbedrift og elektriske byferger. Alt dette fikk Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen oppleve under besøket til Fredrikstad i dag.

30.09.2021

Besøket startet med at Kronprins Haakon besøkte læringsarenaen Café Hanco.

Her får ungdom som av ulike grunner ikke går på videregående opplæring, muligheten til å utvikle seg og finne veien til utdanning og yrkesliv.

Kronprins Haakon ble vist rundt på Café Hanco av virksomhetsleder Gunhild Rosnes og lærling Andreas Tusvik (20 år). Det ble en tur innom kjøkkenet hvor Kronprinsen fikk smake is som de lager selv og selger i byen på varme sommerdager.

Klare for hummerfiske

Avdelingen Riv & Røsk tar jobber som å demontere byggverk og rydde skog som de kapper opp til ved som tørkes, pakkes og selges.

Ungdommene var i gang med å klargjøre tau til hummerfisket da Kronprinsen kom på besøk. Han signerte en av bøyene til teinene som ungdommene skal ta med ut i morgen når årets hummerfiske starter – som de håpet ville bringe lykke.

Kronprinsen signerte vøler/bøye under besøket til Cafe Hanco. Vøler brukes til merke hummerteiner under fangsten som starter 1. oktober hvert år. Foto: Berit Roald / NTB

Ungdommene var godt opplært i lover og regler – om når man kan fiske hummer, hvilken hummer man kan beholde og hvordan utstyret skal være. I løpet av en sesong fanger ungdommene rundt 20 hummer som de kan beholde og kose seg med på hummerfesten sin. Mellom 40 og 60 hummer er for små – eller for store – og må ut i sjøen igjen.

Besøkte Gamlebyen

Kronprinsparet steg så om bord i en elektrisk byferge med kurs for Gamlebyen i Fredrikstad.

I Gamlebyen ble de møtt av Alexander Hermansen som tok Kronprinsparet på en liten omvisning.

Omvisningen tok for seg byens historie fra 1567 – da byen ble grunnlagt. Den ble avsluttet ved Kongens torv der den dansk-norske kongen Frederik II står på sin sokkel midt på torget – en by han ga sitt navn til og for øvrig aldri besøkte.

Kronprinsparet i Fredrikstad. Foto: Berit Roald / NTB

Strandrydding under krevende forhold

Dagen ble avsluttet med strandrydding i Gansrødbukta i Øra naturreservat. Marin forsøpling er et globalt miljøproblem – og fullt ut menneskeskapt. Plast er den største synderen.

Kronprinsparet ryddet avfall på avveie sammen med Maritim Omsorg og folk fra Kriminalomsorgen og Blå Kors.

Kronprinsparet ble med på strandrydding i Gansrødbukta (Øra naturreservat). De ble vist rundt av kriminalomsorgen og Blå Kors ansvarlig Are Grønsund. Foto: Berit Roald / NTB

De fikk erfare at det er mye avfall i sivområder, men krevende forhold. Plast og annet avfall er vanskelig å finne. Mange i Norge er engasjert i strandrydding på frivillig basis, men slike områder krever en ekstra innsats.

Oppsummerte besøket

Besøket i Fredrikstad avsluttet en tre dager lang fylkestur i Viken som også omfattet kommunen Indre Østfold, Våler og Moss.

Onsdagskvelden ble også tilbragt i Fredrikstad – på en mottakelse i Gamlebyen – der det ble gjensyn med mange av menneskene Kronprinsparet hadde møtt disse dagene. Det har blitt mange møter med barn og unge under reisen.

– Vi har møtt så mange barn og ungdom med pågangsmot, innflytelse og tydelige stemmer, sa Kronprinsesse Mette-Marit.

– Det har vært hyggelige og svært innholdsrike dager, der vi har møtt engasjerte mennesker som er glade i hjemstedet sitt, og som virkelig bidrar positivt til at folk skal trives, sa Kronprinsen da han oppsummerte besøket.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook