Hopp til hovedinnhold

Kongeparet åpnet nye MUNCH

- Jeg tror jeg kan si - på vegne av alle - at dette har vi gledet oss til! Endelig kan vi samles, og snart skal vi gå inn de store dørene til en ny attraksjon – ikke bare i vår hovedstad, men i Norge, og i verden, sa Hans Majestet Kongen.

22.10.2021

Åpningen av MUNCH er en stor begivenhet for alle kunstinteresserte.

- Edvard Munch er felleseie, sa Kong Harald i åpningstalen sin – over hele verden lever mennesker som har et forhold til Munchs kunst.

-Han tilhører oss alle. I møtet med hans banebrytende kunst gjenkjenner vi oss selv; våre egne lyse og mørke sider. Skrellet for det unødvendige går han til kjernen av menneskelivet: Kjærlighet og angst. Glede og melankoli. Liv og død. 

Seremonien fant sted utenfor museet, på Edvard Munchs plass, og både Kongeparet og Kronprinsparet var til stede. Kong Harald holdt åpningstalen, men lot vår spesielt kunstinteresserte Dronning få æren av å klippe over snoren.

Ordfører Marianne Borgen og byrådsleder Raymond Johansen holdt i hver sin ende av snoren da Kongeparet åpnet MUNCH. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Snorklippingen utløste en lyd som startet framføringen av et bestillingsverk av komponisten Koka Nikoladze. Til slutt stemte klokker fra byen og skipshorn fra fjorden i for å ønske det nye museet velkommen.

På omvisning i museet

Etter åpningsseremonien fikk Kongefamilien en omvisning i det nye museet. MUNCHs direktør Stein Olav Henrichsen viste fram flere av utstillingene museet rommer. Mange av Edvard Munchs kjente verker, som "Skrik" (i flere versjoner) og "Madonna" har fått fremtredende plasseringer. 

Kongeparet og Kronprinsparet i salen med ikke mindre enn tre skrik. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff 

Kronprinsessen på omvisning i MUNCH. Foto: Andreas Fadum

Tre dager til ende

Det nye museet i Bjørvika feirer åpningen med gatefest og byr på opplevelser for publikum både ute og inne. Markeringen varer helt til 23.00 i kveld, med musikalske innslag fra to utendørsscener, digitale kunstverk og overraskelser. Det er delt ut et stort antall gratis billetter til museets saler både til kveld og de neste to dagene.

Det nye Munchmuseet

Tretten etasjer. Elleve utstillingssaler med ulike innganger til Edvard Munchs liv og virke. Fast utstilling av 200 Munch-verk, i tillegg til skiftende utstillinger, samtidskunst og andre modernister i dialog med Munch. En egen, spesialbygget sal på to etasjer som gir en helt ny ramme omkring monumental-verkene, de største maleriene Edvard Munch laget.

De mange og varierte salene gir riktigst mulig ramme om de ulike kunstverkene. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Nye MUNCH inviterer til store kunstopplevelser i en unik bygning. Bygget med den karakteristiske knekken har mange utstillingsrom med stor variasjon i størrelse og takhøyde slik at hver utstilling presenteres på best mulig måte.

En stor gave

Det var Edvard Munch selv som la grunnlaget for den store samlingen MUNCH rommer. Han testamenterte sine etterlatte verk og en stor mengde eiendeler til Oslo kommune, som overtok dem da han døde i 1944.

De mange og varierte salene i det nye museet gir riktigst mulig ramme om de ulike kunstverkene. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

I dag består museets samling av mer enn 26 000 kunstverk av Edvard Munch. Det er nærmere 1200 malerier, over 7000 tegninger, mer enn 18 000 grafiske blad og 14 skulpturer. I tillegg forvalter museet Munchs originale fotografier, trykkplater og litografiske steiner, mange tusen tekster og brev, samt nesten 10 000 personlige eiendeler.  Arven etter Edvard Munch utgjør en av verdens største samlinger fra én kunstner.

Munchmuseet åpnet på Tøyen, like ved Botanisk hage i Oslo, hundre år etter Munchs fødsel. Det var Kong Olav som sto for den offisielle åpningen, 29. mai 1963.

Åpningen av det «gamle» Munch-museet ble foretatt av Kong Olav i 1963. Sammen med direktør Johan H. Langaard (tv) og ordfører Rolf Stranger fikk Kongen en omvisning i malerisamlingen. Foto: Erik Thorberg, NTB

Interessen for Munch vokste, og det tok ikke lang tid før lokalene begynte å bli for små. Ved årtusenskiftet kom et forslag om å flytte museet og flere alternative steder ble vurdert. Den 28. mai 2013 vedtok flertallet i Oslos bystyre å legge det nye Munch-museet til Bjørvika.

Grunnsteinen til det nye museet ble lagt ned av Kronprinsesse Mette-Marit for vel fem år siden – 14. oktober 2016. Alle gjenstandene er fra steder som på ulike vis er knyttet til Edvard Munchs liv.

Kronprinsesse Mette-Marit la ned grunnsteinen til det nye museet 14. oktober 2016. Oslos ordfører Marianne Borgen står sammen med Kronprinsessen. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

Nå venter en ny tilværelse i langt mer romslige lokaler – denne gangen med Operaen som nærmeste nabo.

Fakta

Edvard Munch (1863-1944)

Munch var aktiv gjennom mer enn seksti år, fra han debuterte i 1880-årene og helt frem til sin død i 1944. Han var en del av symbolismen på 1890-tallet og en foregangsfigur for den ekspresjonistiske kunsten fra begynnelsen av 1900-tallet.

Kilde: Munchmuseet.no

 

Portrett av Edvard Munch vist på utstillingen "Maleren og hans museum" (Foto: Gorm Kallestad / Scanpix)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook