Hopp til hovedinnhold

La ned den nye grunnsteinen til Samfundet

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen besøkte i dag studentfestivalen UKA og fulgte i farfars fotspor da han la ned grunnsteinen til Studentersamfundets nybygg i Trondheim.

21.10.2021

Nybygget skal ligge vegg i vegg på baksiden av dagens røde og runde hus.

Den 23. november 1927 la daværende Kronprins Olav ned grunnsteinen til den karakteristiske storstuen ved Elgeseter bru i hjertet av Trondheim.

Nær 94 år etter la Kronprins Haakon ned grunnsteinen til tilbygget. Steinen ble firt ned ved hjelp av en kran, og riggen er en kopi av den Kronprins Olav brukte i 1927.

Kronprins Haakon fikk hjelp av leder i Studentersamfundet Fredrik Akre da grunnsteinen til nybygget ble lagt. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Leder for Studentersamfundet Fredrik Akre talte under grunnsteinsnedleggelsen, og Trondhjems Studentersangforening og Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening sang og underholdt.

Etterlengtet bygg

Studentenes storstue i Trondheim, Samfundet, er kjent langt utover Norges grenser med sine konserter, kulturarrangementer, kafé, restaurant og Samfundsmøter.

Dagens bygg har vært for lite siden 50-tallet, og etter mange års diskusjoner er nå alt klart for et etterlengtet tilbygg. Nye Studentersamfundet skal stå ferdig sommeren 2023.

Strindens Promenade Orchester underholder etter at Kronprinsen har delt minner fra studietiden. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Før grunnsteinsnedleggelsen deltok Kronprins Haakon i en samtale med ukesjef Max Meinich og Studentersamfundets Fredrik Akre om studietid, studenter og psykisk helse. Sunniva Skurtveit var ordstyrer for samtalen som ble avsluttet med at studenter i salen fikk stille spørsmål til Kronprinsen.

Studentersamfundet

Studentersamfundet i Trondhjem er en organisasjon for studenter i Trondheim som eies og drives av sine rundt 16 000 medlemmer. Formålsparagrafen sier at ”Studentersamfundet skal være det naturlige samlingsstedet for studenter i Trondhjem”.

Det opprinnelige bygget til Studentersamfunnet i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Samfundet har om lag 1500 til 2000 frivillige og under UKA er dette opp i 3000 frivillige.

Studentersamfundet i Trondhjem ble stiftet 1. oktober 1910, kun få dager etter at de første studentene var immatrikulert ved Norges Tekniske Høiskole – forløperen til dagens Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Kronprins Olav la ned grunnsteinen for Studentersamfundet. Foto: Foto: Schrøder, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook