Hopp til hovedinnhold

Middag for deltakere i OL og Paralympics

– Dere skaper stolthet og fellesskap, og dere er store forbilder, sa Hans Majestet Kongen da han i kveld talte til norske idrettsutøvere, trenere og ledere som deltok i OL og Paralympics i Tokyo.

02.11.2021

Kongeparet inviterte for første gang deltakerne til middag på Slottet siden ingen fra Kongefamilien kunne være til stede under de olympiske og paralympiske lekene i sommer.

– Dette har vi gledet oss til lenge. Faktisk helt siden vi endelig kunne trekke pusten etter totalt 28 fryktelig spennende idrettsdager – og netter i sommer, sa Kongen og la spøkefullt til: – Det var faktisk en påkjenning.

– Vi er rett og slett fryktelig stolte av dere, alle sammen, sa Kong Harald i talen til idrettsutøverne under middagen. Foto: Javad Parsa / NTB

Takket de norske utøverne

Det var 129 til bords i Store spisesal, inkludert Deres Majesteter Kongen og Dronningen, Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen, og Prinsesse Märtha Louise.

Til sammen var det 67 OL- og parautøvere.

– Og så er det viktig å huske på at bare det å kunne delta i lekene i Tokyo – medalje eller ei – er en nesten uforståelig prestasjon, og det vet dere alt om, sa Kongen etter å ha oppsummert medaljefangsten.

Kronprinsesse Mette-Marit i samtale med roerne Kjetil Borch og Birgit Skarstein som tok sølv i OL og gull i Paralympics i Tokyo. Foto: Javad Parsa / NTB

Gjennom fire uker innkasserte de norske utøverne fire gull, to sølv, og to bronse under OL – og to gull og to bronse under Paralympics. I talen sa Kongen at Norge alltid har vært en vinteridrettsnasjon, men at vi nå har fått muligheten til å juble over helt andre idretter – Norge har blitt en sommeridrettsnasjon.

– Og det skyldes dere. Dere her i kveld er noen av verdens beste idrettsutøvere. Sammen med trenere, lagledere og gode støttespillere skaper dere magiske øyeblikk for en hel nasjon. Øyeblikk som vi husker, som vi snakker om – gjennom flere generasjoner.

Les hele talen her

Fireretters middag

Gardemusikken spilte mens gjestene ankom middagen.

Etter at Kong Harald hadde ønsket gjestene velkommen, ble det servert laks og carpaccio av elg som forretter, kveite til hovedrett og epledessert som siste rett.

Til slutt inntok artisten Aurora Aksnes scenen i Store spisesal og sang tre sanger – med Fredrik Svabø på gitar.

Dronning Sonja takker Aurora Aksnes og Fredrik Svabø som underholdt etter middagen. Foto. Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook