Hopp til hovedinnhold

Ønsket Nederlands kongepar velkommen

Deres Majesteter Kong Willem-Alexander og Dronning Máxima av Nederland ble ønsket velkommen på statsbesøk til Norge på Slottsplassen i dag.

09.11.2021

Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja er vertskap for det tre dager lange besøket, som er Kongeparets statsbesøk nummer 100.

Kong Willem-Alexander av Nederland og Kong Harald på Slottsplassen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Det er åtte år siden Nederlands kongepar avla Norge et «kennismakingsbezoek» – et vennskapsbesøk til land som står Nederland nær. Da var Kong Willem-Alexander tatt i ed som Nederlands nye konge fem måneder tidligere – 30. april 2013.

Dronning Máxima, Dronning Sonja og Kronprinsesse Mette-Marit under velkomstseremonien på Slottsplassen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Statsbesøket markerer det nære forholdet mellom Norge og Nederland – og landenes kongehus. Våre to land deler mange av de samme verdiene og søker ofte sammen for å løse de store globale utfordringene gjennom arbeidet i internasjonale organisasjoner som FN, WTO og NATO.

Hovedtemaene for besøket er bilateralt og internasjonalt samarbeid, klimaendringer, energiomstilling og bærekraft.

Velkomst på Slottsplassen

Gjestene ankom Slottsplassen klokken 11.00 i formiddag. Både den norske og nederlandske nasjonalsangen ble spilt, før Kong Willem-Alexander inspiserte æresgarden. Hans Majestet Kong Harald presenterte ham for representanter for det offisielle Norge.

Kong Willem-Alexander inspiserer æresgarden. Foto: Terje Bendiksby / NTB

På vei inn til Slottet for offisiell fotografering og utveskling av gaver, hilste De kongelige på noen av dem som hadde møtt fram på Slottsplassen. Både norske skolebarn og representanter for det nederlandske miljøet i Norge ønsket å ta del i velkomsten.

De kongelige hilste på barn og voksne som var møtt fram. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Gaveutveksling i Den hvite salong. Foto: Heiko Junge, NTB

Kransnedleggelse

Kong Willem-Alexander la ned krans ved nasjonalmonumentet på Akershus festning. Monumentet er reist til minne om norske falne under andre verdenskrig. Kong Harald og Dronning Sonja ledsaget det nederlandske Kongeparet til seremonien.

Kong Willem-Alexander la ned krans ved nasjonalmonumentet på Akershus festning. Det er tradisjon at nasjonalmonumentet blir bekranset under statsbesøk. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Fra Akershus reiste Kong Willem-Alexander og Dronning Máxima videre til Stortinget og et møte med stortingspresident Eva Kristin Hansen. Tilbake på Slottet inviterte Kong Harald og Dronning Sonja på lunsj med kamskjell og kveite, og både Kronprinsesse Mette-Marit og Prinsesse Märtha Louise var til stede.

Unge om klimaendringer

I ettermiddag fortsetter programmet med et besøk til Frammuseet på Bygdøy og en rundeborddiskusjon med ungdom og studenter fra Norge og Nederland om utviklingen og framtidsutsikter i Arktis.

Unge snakket om den arktiske framtiden

I kveld holder Kongeparet gallamiddag til ære for det nederlandske kongeparet i Slottets Store spisesal. Bordene er dekket til 197 og både Kong Harald og Kong Willem-Alexander vil holde taler under middagen.

Klare for kveldens gallamiddag: Kong Harald, Kong Willem-Alexander, Dronning Máxima, Dronning Sonja, Kronprinsesse Mette-Marit og Prinsesse Märtha Louise. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

 

Fakta

Statsbesøk fra Nederland

Statsbesøket 9.-11. november 2021 er ikke Kong Willem-Alexander og Dronning Máximas første besøk til Norge - men det er det første statsbesøket.

Kong Willem-Alexanders mor, Dronning Beatrix, avla statsbesøk til Norge to ganger, i 1986 og 2010.

Dronning Juliana og Prins Bernhard av Nederland var på statsbesøk til Norge i 1953, og Dronning Vilhelmina i 1922. Den gangen var det Kong Haakon som ønsket dem velkommen.

Tilsvarende har det vært statsbesøk fra Norge til Nederland fire ganger. Statsbesøkene markerer det nære båndet mellom Norge og Nederland.

Kong Haakon, Prins Harald, Kronprins Olav og Prinsesse Astrid vinker farvel til Dronning Juliana etter statsbesøket i 1953. Foto: Jan Stage / NTB

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook