Hopp til hovedinnhold

Et hav av muligheter

Deres Majesteter Kong Willem-Alexander og Dronning Máxima av Nederland er på statsbesøk i Norge. I dag reiste de til Trondheim for å høre om grønn energi og om de mange mulighetene havet gir.

10.11.2021

Som vertsby for Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU, og en rekke andre viktige forskningsmiljøer, ligger Trondheim langt framme på områder som bærekraftig havbruk og marin teknologi. Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen ledsaget det nederlandske kongeparet under besøket.

Selskapet på vei til møter med utviklere av maritim teknologi. I bakgrunnen ligger NTNUs forskningsskip Gunnerus. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Havet - en viktig del av løsningen

Både Norge og Nederland har lange tradisjoner som sjøfarende nasjoner med et nært forhold til havet. I dag er begge land sterkt engasjert i utviklingen av en bærekraftig forvaltning av havet og de enorme ressursene det rommer.

Kronprins Haakon holdt dagens første innledning. Han pekte på noen av de mange utfordringene vi står overfor, men først og fremst pekte han alle mulighetene som ligger i et sunt hav:

  • Havet kan spille en kritisk rolle for tilgangen på mat til verdens voksende befolkning.
  • Det kan skaffe verden ren energi.
  • Og så mye som 21 prosent av kuttene vi må gjøre i klimagassutslippene kan oppnås i havet.

Kronprins Haakon innledet om dagens tema: Bærekraftig forvaltning av havet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Første besøk gikk til SINTEF Ocean og NTNU Ocean for å høre om noen av deres prosjekter. Møtet fant sted i Powerhouse Brattørkaia – verdens nordligste plusshus: I løpet av sin levetid vil bygget produsere mer solenergi enn det bruker.

Mat fra havet

Hvis verden skal mette ni milliarder mennesker innen 2050, må det tenkes nytt. Norsk senter for planktonteknologi forsker på mat fra havet, men ikke på fisk: I stedet studerer de hvordan man kan dyrke og høste organismer lavere ned i næringskjeden, sånn som alger, plankton, tang og tare.

På Norsk senter for planktonteknologis laboratorium fikk det kongelige følget høre mer om hvordan alger og tang kan dyrkes som mat for dyr og mennesker. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

– Mange mener at alger og plankton er den nye oljen. Målet er å bidra til å bygge opp en ny biomarin industri i Norge. Det er enorme muligheter i havet og Norge har et stort fortrinn med den lange kystlinjen vår, sier senterleder og forskningssjef i SINTEF Ocean, Gunvor Øie. I dag var hun vert for det kongelige besøket til senteret, som er et samarbeid mellom NTNU og SINTEF.

Skip og droner

Autonome skip og droner til datainnsamling og overvåking av anlegg er et satsningsområde. Kongeparet og Kronprinsparet tok turen til Maritime Robotics for å høre mer om deres arbeid. På veien stoppet de ved NTNUs forskningsskip Gunnerus. Skipet brukes til viktig datafangst for forskning på havbruk og marine miljøer og er delvis elektrisk drevet.

Hos Maritime Robotics fikk de høre nærmere om tre spennende prosjekter innenfor bruken av autonome skip samt kartlegging og overvåking av havbunnen.

Lunsj i Stiftsgården

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit inviterte til lunsj i Stiftsgården, den kongelige residensen i Trondheim, og det var sjømat som sto på menyen. Gjestene fikk servert villkveite, breiflabb og sjøkreps – alt fra Trondheimsfjorden.

Kronprinsesse Mette-Marit talte under lunsjen i Stiftsgården. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Energiomstilling

Hvordan kan vi samarbeide i omstillingen til ren energi og et grønt samfunn? Etter lunsj dro Kong Willem-Alexander, Dronning Máxima og Kronprins Haakon til universitetsområdet Gløshaugen, der norske og nederlandske aktører kom sammen på for å diskutere energiomstilling, karbonfangst og hydrogen.

De kongelige fikk møte studenter som presenterte ulike tema av relevans for paneldebatten som fulgte.

Avslutningsvis kunne Kongeparet og Kronprinsen overvære signeringen av en MoU – en intensjonsavtale mellom Norge og Nederland om å inngå forhandlinger om karbonfangst og -lagring. Landene skal samarbeide om å utvikle CSS-teknologi og styrke overgangen til grønn energi i Nordsjøregionen.

Konsert i Nidarosdomen

Dagens siste besøk gikk til nasjonalhelligdommen Nidarosdomen. Biskop Olav Fykse Tveit ga følget en omvisning i den vakre katedralen, før de tente lys ved det samiske alteret.

Kronprinsesse Mette-Marit tenner lys ved det samiske alteret i Nidarosdomen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Alteret ble innviet i 2017, under 100-årsjubileet for samenes første landsmøte. I dag fikk de kongelige høre en liten konsert ved alteret, framført av Trondheim Vocal Ensemble, Gjermund Larsen, Niko Valkeapää og Ingá-Máret Gaup-Juuso. ​

Det kongelige følget fikk oppleve en liten konsert ved det samiske alteret i Nidarosdomen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff


Konserten i Nidarosdomen avsluttet Kong Willem-Alexander og Dronning Máximas statsbesøk til Norge. Det er det niende statsbesøket mellom våre to land.

Fakta

Statsbesøk fra Nederland

Statsbesøket 9.-11. november 2021 er ikke Kong Willem-Alexander og Dronning Máximas første besøk til Norge - men det er det første statsbesøket.

Kong Willem-Alexanders mor, Dronning Beatrix, avla statsbesøk til Norge to ganger, i 1986 og 2010.

Dronning Juliana og Prins Bernhard av Nederland var på statsbesøk til Norge i 1953, og Dronning Vilhelmina i 1922. Den gangen var det Kong Haakon som ønsket dem velkommen.

Tilsvarende har det vært statsbesøk fra Norge til Nederland fire ganger. Statsbesøkene markerer det nære båndet mellom Norge og Nederland.

Kong Haakon, Prins Harald, Kronprins Olav og Prinsesse Astrid vinker farvel til Dronning Juliana etter statsbesøket i 1953. Foto: Jan Stage / NTB

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook