Hopp til hovedinnhold

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo 75 år

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit var i kveld til stede i Oslo rådhus i anledning Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) sitt 75-årsjubileum.

12.11.2021

I ett år har AHO markert 75-årsjubileet for skolens oppstart i 1945. I dag ble feiringen rundet av med en etterlengtet feiring fra morgen til kveld – med en serie jubileumsforelesninger på dagen og en mottakelse på kvelden der det hele startet – i Oslo rådhus.

Kronprinsesse Mette-Marit i samtale med skolens styreleder Lisa Cooper og rektor Ole Gustavsen under mottakelsen i Oslo rådhus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Rektor Ole Gustavsen tok for seg starten på skolen for over 75 år siden i sin tale. Etter andre verdenskrig var Norge, som så mange andre land, i en dyp krise. Det hastet med å få hjulene i gang. Et av mange tiltak var opprettelsen av et krisekurs for å utdanne arkitekter som landet så sårt trengte.

I løpet av 75 år har krisekurset utviklet seg til å bli en skole som utdanner arkitekter, designere og landskapsarkitekter.

AHOs rektor Ole Gustavsen og Oslos varaordfører Abdullah Alsabeehg ønsker Kronprinsessen velkommen til Oslo rådhus og 75-årsmarkering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Rektor Gustavsen trakk en linje fra krisen i 1945 til dagens situasjon.

– I dag har vi en annen krise, igjen en som rammer en hel verden, sa han og pekte på at miljøet er under press, klimaendringene er blitt en alvorlig trussel og store deler av verdens befolkning lever i bunnløs fattigdom.

– Det er et veldig stort behov for arkitekter, designere og landskapsarkitekter som utvikler ny kunnskap og kreative løsninger som gjør kloden til et bedre og mer inkluderende sted – og ikke minst bringer den tilbake på et bærekraftig spor, sa Gustavsen.

Dekan Marianne Skjulhaug ved NTNU og skolens styreleder Lisa Cooper gratulerte jubilanten fra talerstolen i Resepsjonshallen i Oslo rådhus.

Oslos varaordfører Abdullah Alsabeehg var vert for arrangementet som samlet om lag 400 av skolens ansatte, tidligere studenter og øvrige gjester. Kronprinsessen ble introdusert for noen av gjestene under mottakelsen.

Kronprinsessen besøkte Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo i 2018. Her forteller Fredrik Kjellsen Just og hans medstudenter om sitt bærekraftige landbruksprosjekt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook