Hopp til hovedinnhold

Åpnet kunsthus i Trondheim

Hennes Majestet Dronningen stod for den offisielle åpningen av kulturhuset Kjøpmannsgata Ung Kunst i formiddag.

19.11.2021

Utstillingene i det nye kulturhuset i Trondheim vil ha et særlig fokus på de yngre kunstnerskapene.

Dronningen og følger ser på performance-verket "Shame spiral" av boliviansk-amerikanske, Oslo-baserte Agatha Wara. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Bak Kjøpmannsgata Ung Kunst står billedkunstneren Kjell Erik Killi-Olsen.

– Din drøm har blitt virkelighet. Livsverket du har arbeidet med gjennom så mange år har blitt fullført, sa Dronning Sonja i sin tale under seremonien i det nye kulturhuset.

Dronningen har fått følge prosessen med nytt kunsthus underveis og gratulerte Trondheim by med en ny arena for ung kunst. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Hun la også vekt på at det ikke er ofte vi kan åpne en helt ny kunstarena i Norge – men fremhevet at vi for tiden er inne i en positiv bølge med det nye Munchmuseet i Oslo og Nasjonalmuseet som åpner til sommeren.

– Mellom disse monumentalbyggene har vi altså fått et helt nytt kunsthus her i Trondheim – Kjøpmannsgata Ung Kunst, fortsatte Dronningen.

Kunsthuset forbinder det gamle med det nye – et bygg fra slutten av 1600-tallet er knyttet sammen med en ny bygning. Under arbeidet har det vært lagt stor vekt på å ta vare på den gamle delen og samtidig tilføre området og byen noe helt nytt.

Videoinstallasjonen Macabre av Özgur Kar inngår i åpningsutstillingen "It's Just a Phase". Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

I forbindelse med byggeprosessen ble det gjort flere interessante arkeologiske funn som har gitt ny kunnskap om middelalderbyen Trondheim.

– Jeg håper at blir et bygg som er levende. I tillegg må det være inkluderende, provoserende, amorøst og forbannet. Det må være et senter som kan vise tenner, sier kunster Kjell Erik Killi-Olsen.

Åpningsutstillingen “It's Just a Phase” strekker seg over flere saler og favner et bredt spekter av kunstnere. Et spenn på mer enn hundre år skiller den eldste – Hannah Ryggen – og den yngste – Elizabeth Ravn. Utstillingen viser forskjellige uttrykksformer, materialer og formspråk – fra foto, video og maleri til Hannah Ryggens vevde tekstiler og Isa Genzkens ikoniske Nefertiti-skulpturer.

I 2018 åpnet utstillingen Kjell Erik Killi-Olsen: skulpturer i Dronning Sonja KunstStall. Det var første gang en utstilling i KunstStallen var viet én og samme kunstner.

Dronning Sonja, Kronprinsesse Mette-Marit og Petter Snare sammen med Killi-Olsen selv i «Den nakne skogen» da skulpturene stod utstilt i Dronning Sonja KunstStall i 2018. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook