Hopp til hovedinnhold

Markerte synagogens 100 år

Hans Majestet Kongen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var i dag til stede ved markeringen av 100-årsjubileet til Det mosaiske trossamfunns synagoge i Oslo. 

25.11.2021

Synagogen var Norges første ikke-kristne gudshus da den ble innviet i 1920. Opprinnelig skulle jubileet ha vært markert i fjor, men ble utsatt på grunn av pandemien. 100-årsmarkeringen er en feiring både av dem som bygget synagogen, synagogelivet og hele det jødiske samfunnet i Norge.Kongen og Kronprinsen ble tatt imot av Oslos ordfører, Marianne Borgen, styreleder Ronan Bahar, rabbiner Joav Melchior og nestleder Anne Sender. Barn fra den jødiske barnehaven ønsket de Kongelige velkommen på utsiden av synagogen. Regjeringen var representert ved statsråd Kjersti Toppe.


Program i synagogen besto av taler og musikalske innslag ved tre kantorer og menighetens barnekor, og hovedtalen ble holdt av overrabbiner Michael Melchior. Kongebønnen ble lest både på norsk og hebraisk. Ved avslutningen av høytideligheten fikk Kong Harald overrakt det første eksemplaret av bønneboken Siddur i norsk oversettelse.


Kong Harald fikk overrakt den første norske oversettelsen av den jødiske bønneboken Siddur. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)
Norske jøder besluttet i 1892 å stifte en menighet i Oslo – Det mosaiske trossamfunn. I starten hadde menigheten gudstjenester i leide lokaler, men etter hvert så ble det dannet et fond for finansiering av et synagogebygg. Efter at en ett mål stor tomt i Bergstien ved St. Hans-Haugen var gitt i gave i 1916 ble det fart i byggeplanene og i 1920 sto synagogen ferdig og kunne innvies som Norges første ikke-kristelige gudshus siden vikingtiden.


Kong Harald og Kronprins Haakon besøkte synagogen i Oslo i 2009. Foto: Bjørn Sigurdsøn, NTB
Kongefamilien har besøkt synagogen ved flere anledninger. Daværende Kronprins Olav besøkte synagogen etter gjenåpningen etter Den andre verdenskrig og Kong Harald og Kronprins Haakon var tilstede ved et offisielt besøk i 2009.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook