Hopp til hovedinnhold

Norges plass i det grønne skiftet

Den andre dagen av Kronprinsens besøk til USA og New York startet med et besøk til Equinor, der han foretok den offisielle innvielsen av Equinor sitt nye havvindkontor i Industry City i Brooklyn.

07.12.2021

New York har som mål at 70 prosent av energiforbruket skal komme fra fornybar energi innen 2030. En betydelig del av dette skal komme fra havvind, og planen er at Equinor skal levere på om lag en tredjedel av New Yorks havvindambisjoner. 

Equinor har kontrakter på tre havvindprosjekter på østkysten av USA, og disse vil ifølge Equinor til sammen produsere strøm til om lag 1,6 millioner husstander. Havneområdet South Brooklyn Marine Terminal (SBMT) skal være ilandføringsstedet for strøm, og kontrakten for havneområdet vil signeres i løpet av vinteren.

Havvindprosjektene til Equinor i New York skal produsere strøm til 1,6 millioner husstander. (Foto: Det norske generalkonsulatet / Pontus Höök)  

Kronprinsen og næringsministeren ble tatt imot av Siri Espedal Kindem, president i Equinor Wind US. Deretter klippet Kronprinsen snoren som innviet de nye kontorene, sammen med New Yorks energikommisær Doreen Harris og næringsminister Jan Christian Vestre. 

Redusere CO-2 utslipp i bygg

I New York står bygningsmassen for over 60 prosent av byens CO2-utslipp. I 2024 trer en ny lov i kraft i New York City som krever at store bygg skal redusere utslippene med 40 prosent. I 2015 kjøpte Oljefondet tolv større bygg på Hudson Square i New York, og disse skal nå oppgraderes til bærekraftige kontorlokaler, med lavere karbonutslipp. På sitt flaggskipprosjekt (555 Hudson Square) skal utslippene fra et av byggene reduseres med 85 prosent.

Finansieringen av det grønne skiftet

Flere og flere jobber når for bærekraftige investeringer i både USA og Europa, og det ble derfor arrangert et næringslivsseminar med søkelys på finansiering av det grønne skiftet og investeringer i nye klimaløsninger på The New York Stock Exchange (Wall Street). Dette er verdens største kapitalmarked, og har et tydelig fokus på bærekraftige investeringer og ESG. Tidligere i år utnevnte de en egen direktør for ESG, og de har nettopp lansert en ny type aksjeklasse: Natural Asset Companies. Flere norske selskaper er notert på børsen.

Kronprinsen fikk først en omvisning på New York-børsen, sammen med næringsministeren og overvar deretter en panelsamtale om hvordan det grønne skiftet kan finansieres. (Foto: Det norske generalkonsulatet / Pontus Höök)

Norsk litteratur i USA

På litteraturhuset Center for Fiction var Kronprinsen og utenriksministeren med på å presentere norske forfattere for amerikansk forlagsbransje. (Foto: Det norske generalkonsulatet / Pontus Höök)

Kronprinsen var også på litteraturhuset Center for Fiction i Downtown Brooklyn, for å delta i et bransjeseminar om norsk litteratur. I samarbeid med NORLA (Norwegian Literature Abroad) arrangerer generalkonsulatet med amerikansk forlagsbransje for å fronte norske forfattere som ennå ikke er lansert på det amerikanske markedet. NORLA reiser til New York med en delegasjon bestående av 15 norske litteraturagenter og fire forfattere, hvorav to vil presenteres på seminaret: Victoria Kielland og Nina Grünfeld.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook